Organizacja szafek w kuchni - jak to zrobić?
Najwygodniej projektuje się nową kuchnię - można od razu zaplanować, gdzie postawimy talerze, szklanki, gdzie trafią sztućce, a gdzie garnki. Znacznie większym wyzwaniem jest przearanżowanie istniejącej już kuchni, w której nie potrafimy niczego znaleźć. Na szczęście większość kuchennych szafek pomieści niezbędne ułatwienia:
- wysuwane kosze,
- wewnętrzne szuflady,
- wkłady do szuflad,
- przegródki,
- dodatkowe półki itp.
Nie istnieje jeden właściwy sposób rozmieszczenia w kuchennych szafkach naczyń, garnków, przyborów, puszek z jedzeniem, suchych produktów, przypraw itp. Jest jednak kilka podstawowych zasad, których powinniśmy się trzymać, aby kuchnia była praktyczna, a przechowywane jedzenie bezpieczne:
- pod zlewem umieszczamy kosz na śmieci, w tej szafce trzymamy wszystkie detergenty,
- zlew powinien znajdować się nad lub obok zmywarki,
- lodówka może być na jednym z końców kuchennej zabudowy, ale w miarę blisko siebie muszą być kuchenka i zlew,
- najczęściej używane przyprawy powinnu znajdować się na blacie (lub na ścianie), gdzie przyrządzamy i gotujemy jedzenie,
- garnki, patelnie, duże ciężkie naczynia wkładamy do dolnych szafek,
- talerze, szklanki, kubki wkłądamy do górnych szafek,
- sztućce i wszelkie przybory kuchenne powinny znajdować się w szufladach, najlepiej w pobliżu kuchenki,
- ryż, kasze, mąki, puszki fasoli, pomidorów, suszone grzyby itp. najwygodniej będzie nam wyciągać, gdy umieścimy je w płytkiej pionowej szafce z koszami we wnętrzu i na drzwiach.
Gadżety przydatne w organizacji kuchennych szafek
Aby gotowanie i podawanie do stołu było sama przyjemnością, warto zastosować w kuchni niektóre rozwiązania ułatwiające życie. W sprzedaży jest ich mnóstwo, co oczywiście nie znaczy, że wszystko musimy kupować. W roli pudełek na przyprawy dobrze sprawdzą się plastikowe pudełka po lodach, a jako dodatkowa półka w szafce - fragment starej meblościanki.
Jedyne, o czym, trzeba pamiętać, to dokładne wyczyszczenie wszystkiego, co będzie miało kontakt z jedzeniem lub z naczyniami i ewentualne pomalowanie tego farbami, które po wyschnięciu nie emitują szkodliwych zapachów i pozwalają się dokładnie umyć.
Przyprawy, których używasz codziennie, jak sól czy pieprz, powinny znajdować się na blacie lub na ścianie nad blatem w sąsiedztwie kuchenki. To właście podczas gotowania najczęściej po nie sięgamy. Jeśli zdecydujesz się na półkę, możesz zrobić ją z kawałka drewnianej deski - może być bardzo płytka, 5-7 cm powinno zupełnie wystarczyć.
Jak przechowywać jedzenie w kuchni?
Odpowiednia organizacja w kuchni to także zwrócenie uwagi na jedzenie i warunki, jakich wymaga. Nie wszystko przechowujemy w lodówce czy na blacie. W każdej kuchni powinna znaleźć się szafka, w której trzymamy otwarte i zapasowe makarony, kasze, mąki, suche strączki itd.
Aby ich zapachy się nie przenikały, aby nic się nie rozsypało i aby zapobiec ewentualnemu rozwojowy kolonii moli, najlepiej przechowywać w słoikach wszystkie sypie produkty. Przezroczyste słoiki umożliwią nam również szybkie sprawdzenie stanu spiżarki.
Trzeba pamiętać, że otwarte opakowania z przyprawami potrafią dość intensywnie pachnieć, dlatego unikajmy wkładania ich do tej samej szafki, co szklane naczynia. Jednocześnie jeśli nad kuchenką montujemy szafkę, nie powinno w niej znajdować się nic do jedzenia. Nawet, jeśli używamy okapu, wysokie temperatury i wilgoć mogą je zepsuć.