Przygotuj wcześniej marynatę. W pierwszy dzień świąt mięso będzie się rozpływać w ustach. Pieczona szynka z goździkami to świąteczny hit

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dzięki długiemu pieczeniu mięso jest delikatne, a skórka chrupiąca i złocista
Dzięki długiemu pieczeniu mięso jest delikatne, a skórka chrupiąca i złocista Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Naszpikowana goździkami, marynowana w winnej zalewie szynka, to jeden z klasycznych przepisów na świąteczną pieczeń. Długo pieczone mięso jest delikatne i soczyste, a skórka złocista i chrupiąca. W pierwszy dzień świąt nie ma nic lepszego.

W skrócie

Jeśli szukasz prostego przepisu na świąteczną pieczeń, który ma w sobie to „coś”, przygotuj pieczoną szynkę z goździkami. Jest banalnie prosta w przygotowaniu i robi się praktycznie sama. Jeśli masz tyle czasu, możesz ją marynować nawet przez trzy dni, co jakiś czas obracają w zalewie i trzymając w chłodnym miejscu. Dla tych, którzy nie zdążyli – wystarczy doba marynowania. Mięso wychodzi delikatne i rozpływa się w ustach.

Szynka z goździkami – klasyczny przepis na święta

Czas przygotowania: doba na zamarynowanie + 3 godziny pieczenia
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2,5 kg surowej szynki ze skórą,
  • 6 łyżek miodu,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • ok. 25 goździków,
  • szklanka bulionu,
  • szklanka białego wina,
  • ziele angielskie, liście laurowe,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować świąteczną szynkę z goździkami?

  1. Najpierw przygotowałam marynatę: w brytfance wymieszałam bulion, wino, sos sojowy, miód, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
  2. Oczyszczoną i osuszoną szynkę włożyłam do marynaty na 24 godziny.
  3. Ponacinałam skórę w romby i naszpikowałam szynkę goździkami.
  4. Piekłam przez 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, co jakiś czas polewając sosem z pieczenia.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.