Gabriela Fedyk
RedaktorkaStrona Zdrowia
179 materiałów
„Zdrowie jest najważniejsze” – chyba wszyscy słyszeliśmy to zdanie od naszych babć i dziadków. Mieli rację!
Fascynuje mnie mądrość ciała, to jak wszystko się ze sobą łączy i wzajemnie na siebie wpływa.
Profilaktyka, zdrowe odżywianie, ruch i korzystanie z wiedzy lekarzy i innych specjalistów to moja recepta na całkiem zdrowe życie, o czym piszę i będę pisać na łamach Strony Zdrowia.
Zanim trafiłam do Strony Zdrowia...
Wcześniej pisałam dla portalu dzierzoniow.naszemiasto.pl, gdzie poruszałam lokalne tematy – te najnowsze, jak i związane z historią miasta. Ludzkie losy, nieoczywiste piękno budynków i przedmiotów, „poniemieckie” oraz scena gastronomiczna – między innymi o tym można przeczytać w moich tekstach dotyczących Dzierżoniowa i okolicy, a także zobaczyć zdjęcia mojego autorstwa.
O mnie
Dolnoślązaczka, dusza w podróży, bałkanoholiczka. Urodzona w mieście Krzywej Wieży. Mieszkałam we Wrocławiu, w Krakowie, w Bośni i Hercegowinie oraz w Niemczech.
Interesuję się szeroko pojętym lifestylem, literaturą i ekologią.
Lubię słuchać, obserwować, poznawać i smakować. Chętnie piszę o jedzeniu, holistycznym podejściu do zdrowia, ciekawych miejscach i historiach „zwykłych ludzi”.
Nie męcz się ze skorupką! Oto sprawdzone metody na idealnie obrane jajka
Obieranie jajek na twardo potrafi być frustrujące. Niezależnie od tego, czy gotujesz je na Wielkanoc, do sałatki czy do kanapek, niesforna skorupka często nie...
Masz tę czekoladę w domu? Sprawdź, bo może zawierać kamienie!
Popularna czekolada z dodatkami została wycofana ze sprzedaży. Powodem decyzji producenta jest możliwe ryzyko wystąpienia małych kamieni w produkcie. Wycofanie...
Jak zapobiec zwijaniu się papieru do pieczenia? Oto prosta sztuczka!
Papier do pieczenia to niezastąpiona pomoc w kuchni, ale jego uporczywe zwijanie się może być naprawdę irytujące. Na szczęście istnieje prosty trik stosowany...
„Apetyt na więcej. La Cocina” – film o kucharzach i imigrantach już w kinach
Kuchnia restauracyjna to miejsce chaosu, napięcia i marzeń o lepszym życiu. W filmie „Apetyt na więcej. La Cocina” Alonso Ruizpalacios pokazuje codzienność...
PILNESezam skażony Salmonellą. Nie jedz go i zwróć do sklepu
Popularna sieć sklepów opublikowała komunikat o wycofaniu ze sprzedaży produktu spożywczego. Chodzi o sezam, w którym możliwa jest obecność Salmonelli. Osoby,...
11 przepisów na obiad dla gości na Wszystkich Świętych. Twoi bliscy będą zachwyceni
Spodziewasz się gości na Wszystkich Świętych, ale nie masz pomysłu na danie na ciepło? Zebraliśmy dla ciebie 11 przepisów, które zachwycą twoich gości. Wśród...
9 ciast na rodzinne spotkania. W sam raz z okazji Wszystkich Świętych
Różne święta to okazja do rodzinnych spotkań. Wiele osób widzi się ze swoimi bliskimi m.in. na Wszystkich Świętych. Takie momenty warto osłodzić pysznym...
Surówka z czarnej rzepy. Prosty przepis na wykwintny dodatek do obiadu
Czarna rzepa wciąż jest niedocenianym warzywem. Niesłusznie! Jej intensywny, dość ostry smak i niezwykła soczystość podkreślą walory niejednej potrawy. Surówka...
Karkonoski sos grzybowy, czyli grzybki na gęsto. Pyszny sos gotowy w 20 minut
Grzyby jesienią mogłabym jeść pod każdą postacią. Najlepsze są te prosto z lasu. Doskonałym pomysłem na szybki obiad jest karkonoski sos grzybowy mamy Elizy....
Tarta rustykalna ze śliwkami. Prosty przepis na galette. Palce lizać!
Śliwki to moje ulubione owoce do wypieków. Są soczyste, miękkie, słodkie, ale nieco kwaskowate. W połączeniu z cynamonem i kruchym ciastem są idealnym deserem...