Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Pomysłowe sakiewki z białą kiełbasą. Przysmak polecają gospodynie wiejskie
Sakiewki z białą kiełbasą to rodzaj pierożków, które nadziewane są białą kiełbasą. Możesz zaskoczyć gości podaniem ich do żurku, barszczu białego lub jako...
Ta focaccia znika do ostatniego okruszka. Oto sposób na szybkie i puszyste pieczywo
Puszysta focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa serwowanego jako przystawka lub dodatek do innych potraw. Proponuję sprawdzony przepis na focaccię z pomidorami....
Do kawy upiecz serowiec siostry Anastazji. Przełam smak kwaśnym owocem
Święta wielkanocne to okazja do przygotowania ciast i deserów na bazie twarogu. Przepis na serowiec z wiśniami proponuje siostra Anastazja Pustelnik w książce...
HIT DNIAZostał ci czerstwy chleb? Upiecz domowy pupernikiel
Europejscy piekarze znają sposoby na ponowne wykorzystanie czerstwego chleba. Jednym z nich jest przepis na pumpernikiel. Praktyka namaczania starego chleba, a...
O TYM SIĘ MÓWIPrzysmak dla fanów sushi. Poznaj sposób na tatara z łososia
Tatar z łososia to szybka i wyrafinowana przystawka, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dzięki temu przepisowi przygotujesz ją bez problemu...
HIT DNIAOszałamiająco delikatny chleb jak z cukierni! Będziesz go zajadał bez ustanku
Japoński mleczny chleb shokupan to wypiek, który chętnie zajadany jest na śniadanie. W Polsce jego popularność rośnie w okolicach świąt wielkanocnych....
Bezproblemowe jajka faszerowane łososiem. Poznaj przepis na pyszną przekąskę
Wyśmienite jajka faszerowane łososiem, szczypiorkiem i majonezem to doskonała przystawka na Wielkanoc. Ich przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. Zrobisz...
Sycące kopytka z batatów na obiad. Ich smak cię zaskoczy!
Masz ochotę na kulinarną przygodę? Odkryj lekko słodkie kopytka z batatów, które odmienią twoje spojrzenie na tradycyjne dania. Proponuję potrawę dla...
Apetyczne jajka z pieczarkami na Wielkanoc. Tak zrobisz pyszną przekąskę w 15 minut
Jajka faszerowane pieczarkami to pomysł na pyszną przekąskę na Wielkanoc i nie tylko. Są intensywne w smaku i pięknie wyglądają udekorowane świeżym...
Soczysty klops wieprzowy rozpływa się w ustach. Znana zakonnica ma na niego sposób
Wielkanoc to czas, kiedy na naszych stołach królują tradycyjne potrawy, przygotowywane z uwagą i dbałością o każdy szczegół. Jedną z takich potraw, która z...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None