Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2224 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Babka rumowa na Wielkanoc. Poznaj przysmak z procentami
Trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół bez dostojnej babki drożdżowej. A co powiesz na odrobinę szaleństwa w tradycyjnym przepisie? Wystarczy dodać odrobinę...
Obłędny sernik z karmelem. Poznaj przepis na wystrzałowe ciasto do kawy
Masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Puszysty sernik z karmelem to połączenie kremowej rozkoszy z intensywnym, domowym karmelem. Idealny, gdy chcesz...
Cenisz smak i zdrowie? Poznaj przepis na wyborną rybę na parze
Dorsz na parze z warzywami to obiad, który zrobisz w mgnieniu oka. A przy tym poczujesz się lekko i zdrowo. To idealna propozycja na co dzień, ale też na...
GORĄCY TEMATZrobiłam dubajską czekoladę z zestawu Deseo. Przekonaj się, czy było warto
Czekolada dubajska od kilku miesięcy rozgrzewa wyobraźnię smakoszy i podbija podniebienia łasuchów. Widziałam już ją w wersjach, za które trzeba słono zapłacić,...
Ekspresowe muffinki marchewkowe do kawy. Zrobisz je w 15 minut!
Mamy dla ciebie niezawodny przepis na pyszne marchewkowe muffinki z kremem z serka śmietankowego. Swój głęboki, korzenny, wyjątkowy smak zawdzięczają jednej...
Marchewka nie ma przed tobą tajemnic? Rozwiąż ten quiz i przekonaj się sam
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Słodka, chrupiąca i idealna do jedzenia na słodko lub wytrawnie. Wykorzystujemy ją zarówno w...
Niezawodny makaron gotowy w 20 minut. Pachnie obłędnie w całym domu!
Szukasz pomysłu na posiłek do ugotowania bez spędzania wielu godzin w kuchni? Mam dla ciebie przepis na obiad, który zrobisz w mgnieniu oka, a poczujesz się jak...
Rozpływające się w ustach kawałki marmurkowej karkówki. Poznaj danie na większy głód
Soczysta karkówka to jeden z najbardziej wdzięcznych kawałków mięsa do pieczenia. Jej marmurkowa struktura przetykana tłuszczem sprawia, że jest niezwykle...
Szybkie serniczki na wielkanocny poczęstunek. Zrobisz je raz-dwa
Małe serniczki to wyśmienity deser, który możesz przygotować w mgnieniu oka. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na takie słodkości, który zawsze się udaje....
Co wiesz o jajkach i majonezie? Oto trudny quiz dla smakoszy
Jajka i majonez to produkty, bez których trudno wyobrazić sobie kuchnię polską. Szczególnie w okolicach Wielkanocy. Są podstawą wielu klasycznych potraw, ale...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None