W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na niezwykły krem orzechowo-kakaowy. Możesz go nazwać zdrową nutellą, bo robimy go z samych dobrych rzeczy, takich jak kakao, orzechy laskowe czy daktyle. Nie znajdziesz tu ani oleju palmowego, ani cukru. Najczęściej daktyle są tak słodkie, że kremu nie trzeba będzie już dosładzać, ale zawsze możesz dodać do niego łyżeczkę miodu. Do mojego kremu czekoladowego dodaję jeszcze dość nieoczywisty składnik: awokado. Owoc ten nadaje aksamitnej konsystencji i sprawi, że deser będzie bardzo kremowy i delikatny. Taki krem czekoladowy możesz na deser, ale także użyć go do kanapek, gofrów czy naleśników.
Krem kakaowy z daktyli – przepis na zdrowy deser
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
150 g daktyli,
2 łyżeczki kakao,
3 łyżki zmielonych orzechów laskowych,
1 dojrzałe awokado,
łyżeczka miodu (opcjonalnie),
łyżeczka oleju kokosowego,
pół szklanki wrzątku.
Jak zrobić krem kakaowy z daktyli i orzechów?
Awokado obierz, wyjmij pestkę i umieść owoc w naczyniu blendera.
Dodaj orzechy i daktyle, po czym zmiksuj całość na gęsty krem.
Dodaj olej kokosowy, kakao, ewentualnie miód. Zmiksuj.
Jeśli krem będzie za gęsty, możesz rozrzedzić go wrzątkiem.
Po wymieszaniu możesz podawać krem od razu lub schłodzić go w lodówce. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
