Wyśmienity kotlet po parysku. Delikatny, złocisty i mięciutki. To najbardziej soczysta pierś z kurczaka, jaką zrobisz. Smakuje wybornie

OPRAC.:
Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Kotlet po parysku to sposób na najbardziej soczystą pierś z kurczaka
Kotlet po parysku to sposób na najbardziej soczystą pierś z kurczaka 123rf/tycoon751/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne, soczyste i mięciutkie kotlety po parysku to doskonały pomysł na obiad z piersią kurczaka. Od tradycyjnej smażonej piersi różnią się panierką. Kotlety po parysku rozpływają się w ustach i są niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmie ci kilka chwil, a cała rodzina będzie zachwycona takim prostym i pysznym obiadem z piersią kurczaka.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na obiad z piersią kurczaka? Zrób wyśmienity kotlet po parysku. To filet z kurczaka smażony w panierce z jajka i mąki. Nie dodaje się do niego bułki tartej. Kotlet z kurczaka wychodzi niezwykle soczysty, mięciutki i delikatny. Dzięki temu najbardziej smakuje przeważnie dzieciom, ale z pewnością dorośli też będą się nim zajadać. Możesz podać do niego ugotowany ryż albo ziemniaki – z wody lub puree. Doskonale będzie pasowała również delikatna surówka z marchewki albo młodej kapusty. Taki obiad to kwintesencja prostoty, elegancji i dobrego smaku. Z pewnością będziesz do niego wracać jak najczęściej.

Kotlet po parysku – pomysł na pierś z kurczaka

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,

  • 3 jajka,

  • 3 łyżki mąki,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia

  • przyprawa do drobiu (opcjonalnie).

Jak zrobić kotlet po parysku z piersi kurczaka?

  1. Piersi kurczaka umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Następnie przekroiłam je wzdłuż na mniejsze kotlety.

  2. Każdy kotlet z kurczaka posoliłam, doprawiłam solą, pieprzem i przyprawą do drobiu.

  3. W głębokim talerzu rozmąciłam jajka. Do drugiego talerza wsypałam mąkę.

  4. Każdy kotlet z kurczaka obtaczałam w mące i jajku, a następnie kładłam na rozgrzany olej.

  5. Piersi z kurczaka smażyłam z obu stron na złoto.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni