Top 5 dań kuchni polskiej, które zapadną Ci na długo w pamięci podczas RestaurantWeek®!

Materiał informacyjny Restaurant Club
Utarło się, że polska kuchnia jest sycąca, tłusta i esencjonalna. Coś w tym jest, ale klasyki znad Wisły to nie tylko rosół z kluskami, schabowy z mizerią i ziemniakami czy golonka w piwie. Gołąbki na opak, kartacze z chrustem z kiszonej kapusty, a może staropolskie prażuchy?

Jeśli chcesz spróbować klasycznych propozycji kuchni polskiej w nowym wydaniu, koniecznie wybierz się na RestaurantWeek® ! Razem z Bliskimi odkrywaj najciekawsze dania i świętuj #FoodieMoments. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl/.

RestaurantWeek® odbywa się pod hasłem #FoodieMoments i trwa do 17 listopada. Wszystko wskazuje na to, że jesienna edycja Festiwalu ustanowi nowy rekord, bo jak do tej pory wzięło w niej udział ponad 100 000 Gości. Na wszystkich czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł. Poniżej znajdziecie dania kuchni polskiej, które zdecydowanie warto spróbować podczas Festiwalu!

Gdańska 14, Bydgoszcz: pyzy na nowo!

„Czy to aby na pewno legalne?” – to pytanie może się pojawić w głowie na widok wariacji na temat pyz spod ręki Krzysztofa Paprockiego, Chefa Gdańskiej 14. Co tu dużo pisać – jest naprawdę rozpustnie! Pękate od farszu z grzybami i soczewicy mączne sakiewki podane z pianą z wędzonego sera, pasternakiem i oliwą ziołową urzekną podniebienie festiwalowych Gości! Nic lepszego na jesienny wieczór jeszcze nie wymyślono!

2 PI ER, Lublin: prażuchy, ach prażuchy!

Lubelskie 2 PI ER zabiera festiwalowych Gości w sentymentalną podróż przez wspomnienia obiadów u babci. W menu prażuchy, czyli tradycyjne, staropolskie danie z ziemniaków i mąki. Podczas Festiwalu RestaurantWeek® zjecie je w towarzystwie polędwiczki wieprzowej, purée z pieczonej papryki do tego coulis z rokitnika i brokuł. Brzmi dobrze, a uwierzcie, że smakuje jeszcze lepiej!

SOBRE de la MESA Restaurant, Kraków: gołąbki poproszę!

Choć SOBRE de le MESA pielęgnuje hiszpańskie korzenie, to festiwalowe menu jest pełne polskich, tradycyjnych smaków. Na talerzach same swojskie rarytasy, wśród nich m.in. gołąbek z kaszą bulgur z solidnym kawałkiem kaczego udka, śliwką i jusem drobiowym. Miłośnicy mięsnego menu łączcie się!

Rosalia Restaurant&Cocktailbar, Warszawa: Kartacze czy chrust z kiszonej kapusty?

Najlepiej jedno i drugie! Tym razem w prawdziwie polskim wydaniu. W Rosalii, oprócz dobrze znanych klasyków, znaleźć można kilka bardziej konkretnych propozycji idealnych na późny lunch czy kolację. Jednym z nich są kartacze, czyli tradycyjna potrawa kuchni Podlasia. Podczas Festiwalu danie to podawane jest z karkówką, okrasą ze słoniny i cebuli, chrustem z kiszonej kapusty i sosem śmietanowo - szczypiorkowym na śmietanie z Łobeżnicy! Pycha!

KukNuk, Rzeszów: Tatar raz!

Na koniec creme de la creme, czyli król wśród przystawek i zakąsek – tatar. Choć nazwa wskazuje, że potrawę tę sprowadzili do Polski Tatarzy, to historia podpowiada jednak, że pionierami w przygotowaniu tatara są Francuzi.  Pierwsze dania z surowego, siekanego mięsa pojawiały się w restauracjach nad Sekwaną w XIX wieku pod nazwą “steak tatare”. W rzeszowskim KUKNUK ten klasyk polskiej kuchni podawany jest z chipsem z focacci, białą cebulą, ogórkiem marynowanym, grzybami shimeji, musztardą dijon  i olejem szczypiorkowym!

Dołącz do prawie 2 milionów foodies, odkrywaj dania kuchni polskiej i świętuj #FoodieMoments w najlepszych restauracjach w Polsce! Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/.

Partnerami wydarzenia są:

Sponsor wydarzenia – Martini

Partner Główny – Coca-Cola Zero Cukru

Herbata Festiwalu – Lipton

Partner Śniadaniowy – Alpro

Partner Smaku –Lurpak

Partner cocktailowy – Kinley

Zacznij dzień od śniadania na mieście!

Jesiennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy festiwal śniadań na mieście – BreakfastWeek. Goście mają możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł. Wspieraj lokalne i odkrywaj nowe miejsca! Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie oraz we Wrocławiu. Grono festiwalowych miast i regionów w tej edycji powiększyło się o Szczecin i Śląsk. Wśród stołecznych restauracji polecamy zajrzeć m.in. do Laby, która słynie z wypieku grubych gofrów, podawanych z pomysłowymi dodatkami Mimo, że są one konkretnej wielkości, to pozostają bardzo lekkie i chrupiące. Podczas Festiwalu BfreakfastWeek zjemy je w dwóch wersjach – na słodko i słono. Palce lizać! BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeekⓇ, potrwa od 8 października do 17 listopada.

 

Zaproś i zyskaj!

Chcesz jeszcze bardziej dzielić #FoodieMoments z Bliskimi? Już dziś zaproś Przyjaciół do pobrania aplikacji RestaurantClub i idźcie z rabatem na największy Festiwal kulinarny w Polsce. Za pierwszą rezerwację znajomego w aplikacji, otrzymasz rabat do 80 zł na Twoje cztery kolejne rezerwacje (po 20 zł każda). Rabat będzie dostępny po odbyciu pierwszej rezerwacji przez zaproszonego znajomego. Szczegóły znajdziesz w aplikacji RestaurantClub w zakładce PROFIL -> Zaproś i zyskaj. Rabat obowiązuje na Festiwale RestaurantWeek®, BreakfastWeek i Chef’s Menu.

Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!

Termin Festiwalu: 8 października — 17 listopada

Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni