Masz apetyt na eksperymenty? Te kulinarne trendy na pewno Cię zaskoczą podczas RestaurantWeek®!

Karolina Głogowska
Opracowanie:
Restauracja Bosco: makrela z musem z karotki i pomarańczy
Restauracja Bosco: makrela z musem z karotki i pomarańczy materiały prasowe
„Mięso” z drukarki 3D, lody z mizerii, mus z karmelizowanej kiszonej kapusty, a może krokiety z marchewki z wanilią? Choć niektóre połączenia wydają się aberracją, na talerzu wydobywają nowe smaki i sprawiają, że jedzenie staje się prawdziwym doznaniem.

Spis treści

Jeśli chcesz odkrywać nowatorskie dania oraz wyrwać się z szablonowych połączeń kulinarnych, koniecznie wybierz się na RestaurantWeek®. Rezerwacje kulinarnych odkryć trwają na www.RestaurantWeek.pl. Masz czas tylko do 17 listopada!

Zapomnij o nudnych tradycjach i pozwól sobie na odkrywanie innowacyjnych połączeń smakowych podczas RestaurantWeek®. Festiwal odbywa się pod hasłem #FoodieMoments i trwa do 17 listopada. Na wszystkich Gości czeka trzydaniowe menu z prezentem od partnera w festiwalowej cenie 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł. Poniżej przedstawiamy najciekawsze eksperymenty kulinarne z festiwalowych restauracji. Bądź gotowy na ekscytujące doświadczenia!

małe Przyjemności, Szczecin: „mięso” z drukarki 3D!

O ile jesteśmy już coraz bardziej otwarci na próbowanie różnych nieoczywistych połączeń smakowych, o tyle jedzenie z drukarki 3D może wydawać się nieco abstrakcyjne, nawet dla tych odważnych kulinarnie. A jednak, w szczecińskich małych Przyjemnościach podczas Festiwalu możesz skosztować Redefine Meat, czyli roślinnego "mięsa" z drukarki spożywczej 3D. Do przygotowania tego posiłku wykorzystuje się specjalną drukarkę, która dzięki zaawansowanej technologii 3D umożliwia precyzyjne odwzorowanie struktury mięsa. Oprócz niego na przystawkowym talerzu znajdziesz jeszcze gratin ziemniaczane i masło truflowe. Cały zestaw smakuje wybornie! Uwierz na słowo lub sprawdź.

Kurra, Białystok: tatar ze śledzia na blinie gryczanym ze srirachą

Słyszysz "tatar" i od razu na myśl przychodzi ci surowe, siekane, czerwone mięso w towarzystwie kiszonych ogórków i cebuli? Nic bardziej mylnego! Bo ile restauracji, tyle wariacji na temat tego słynnego, polskiego klasyka. W białostockiej Kurze zjesz tatar ze śledzia na blinie gryczanym, z szalotką, śliwką i szczypiorem. Całość podawana jest na esencjonalnym sosie z musztardy, srirachy
i śmietany. Danie zdecydowanie warte spróbowania!

Tużurek, Kraków: kalmar gigas z pachnotką i miętą

W restauracji Tużurek gotuje się iście nowatorsko. Podczas Festiwalu spod ręki Chefa wychodzi m.in. to wyjątkowe danie główne - kalmar gigas, podany na kompozycji świeżego groszku, mięty i pachnotki. Potrawa wzbogacona jest o intensywne kapary i gremulatę, które podkreślają subtelność smaku. Poprzedza je wcale niemniej wykwintna przystawka - faszerowany karmazyn wypełniony aksamitnym musem z raków, serwowany z aromatycznym sosem rakowym i knelką przygotowaną z tradycyjnego chleba prądnickiego. Twoje kubki smakowe podziękują ci za to doświadczenie!

Spółdzielnia, Łódź: cielęcina z marakują i krokiet z marchewki

Chef Patryk Przeździek obiecuje gościom autorskie i odważne interpretacje znanych i lubianych dań kuchni polskiej oraz nieoczywiste podejście do sezonowych produktów. Co powiesz na zestawienie cielęciny z demi glace wiśniowym na purée batatowym z marakują? Jest jeszcze krokiet z marchewki z wanilią i galaretką z pieczonej papryki. Brzmi intrygująco, prawda? Jeszcze tylko do 17 listopada masz czas na spróbowanie tych pyszności!

Śląsk, Bosco: makrela z musem z karotki i pomarańczy

The last but not least – jej wysokość makrela. I to w jakim towarzystwie! Podczas Festiwalu w restauracji Bosco płat grillowanej ryby podawany jest z prażynką, śliwkową czarną soczewicą oraz kleksem z karotki i pomarańczy. Do tego pak choi i garść aromatycznych przypraw. Czego chcieć więcej? Pycha!

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Na tym nie koniec! Różnorodność kulinarną można odkrywać w ponad 400 najlepszych restauracjach z 13 największych aglomeracji w całej Polsce. Do odkrycia czekają białostockie Ramen Julek & Sushi Bar, Nastroje w Hotelu 3 Trio, bydgoskie Lulu Bistro, Noto Ramen, Bierhalle, Migavka, krakowskie Puente, Arriva Tapas & Pintxos, Wola Verde, Garnish Food & Wine, Hint Food & Drinks, lubelskie Perłowa Pijalnia Piwa, Bistro Wytrawny, Bianco w Hotelu Luxor, poznańskie NIFTY, Galeria Smaku, Drzewo Wiśni, Cztery Pory Roku, Rynek Sheraton, rzeszowskie Kulisy w Hotelu Falcon, ikeDa Sushi, Blue Diamond, szczecińskie Centrale, Bonjour French Bistro, Restauracja Sowa, śląskie Bluebell w Natura Residence 4*, Strefa Rynek, Icy & Spicy, Ecru Restaurant & Cafe, trójmiejskie Fisherman, Butchery & Wine, Bistro Oliwa, warszawskie Rene Cucina, Plac Hallera, Da Constantino, Foksal 11, wrocławskie DIYO, Fretti Sushi, Giro Krakowska 182, India Concept, La Colonna Ristorante. Z kolei na Warmii i Mazurach warto zajrzeć do Thaio oraz Loft 2.0.

Dołącz do ponad 2 milionów Foodies, odkrywaj nowatorskie dania, eksperymentuj i świętuj #FoodieMoments w najlepszych restauracjach w Polsce! Rezerwacje trwają na www.RestaurantWeek.pl.

Zacznij dzień od śniadania na mieście!

Jesiennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy festiwal śniadań na mieście – BreakfastWeek. Goście mają możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98 zł. Wspieraj lokalne i odkrywaj nowe miejsca! Festiwalowe śniadania można rezerwować na stronie https://BreakfastWeek.pl w Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, Warszawie oraz we Wrocławiu. Grono festiwalowych miast i regionów w tej edycji powiększyło się o Szczecin i Śląsk. BreakfastWeek, tak jak RestaurantWeekⓇ, potrwa do 17 listopada.

Zaproś i zyskaj!

Chcesz jeszcze bardziej dzielić #FoodieMoments z bliskimi? Już dziś zaproś Przyjaciół do pobrania aplikacji RestaurantClub i idźcie z rabatem na największy Festiwal kulinarny w Polsce. Za pierwszą rezerwację znajomego w aplikacji, otrzymasz rabat do 80 zł na Twoje cztery kolejne rezerwacje (po 20 zł każda). Rabat będzie dostępny po odbyciu pierwszej rezerwacji przez zaproszonego znajomego. Szczegóły znajdziesz w aplikacji RestaurantClub w zakładce PROFIL -> Zaproś i zyskaj. Rabat obowiązuje na Festiwale RestaurantWeek®, BreakfastWeek i Chef’s Menu.

Najlepsze stoliki szybko znikają – do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: www.RestaurantWeek.pl oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 8 października — 17 listopada

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni