Polskie pierogi hitem na stacji kosmicznej: „Jemy je na Boże Narodzenie, jako jedzenie na pocieszenie”

Anna Daniluk
Na posiłek przypominający polską kuchnią w kosmosie polski astronauta wybrał pierogi z kapustą i grzybami.
Na posiłek przypominający polską kuchnią w kosmosie polski astronauta wybrał pierogi z kapustą i grzybami. Anna Daniluk/ zrzut ekranu z rolki na Instagramie na profilu Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego
W nocy z 6 na 7 lipca 2025 roku połączono się z międzynarodową stacją kosmiczną (ISS). Podczas połączenia polski astronauta dr Sławosz Uznański-Wiśniewski pokazał pierogi, które zabrał na stację kosmiczną. Zobacz, co powiedział o tym przysmaku z kuchni polskiej.

W skrócie:

Polskie smaki na orbicie

Podczas niedawnego wywiadu na żywo transmitowanego przez Axiom Space, polski astronauta dr Sławosz Uznański-Wiśniewski zabrał widzów w kulinarną podróż, dzieląc się smakiem polskiej tradycji – pierogami, które trafiły nawet w kosmos!

Dziennikarka prowadząca rozmowę miała okazję spróbować kosmicznego pakietu żywnościowego, lecz przyznała, że odtworzenie pierogów w warunkach ziemskich nie jest tym samym. Poprosiła również o wyjaśnienie, jak powiedzieć „enjoy your meal” po polsku i co dokładnie spożywamy.

– Ciesz się posiłkiem (ang. enjoy your meal) to po polsku smacznego – odpowiedział dr Sławosz Uznański-Wiśniewski. – Nie będę prosił, abyś to powtórzyła, ale opowiem o pierogach. Pierogi to bardzo polskie danie. Jemy je na Boże Narodzenie, jako jedzenie na pocieszenie i jest bardzo domowe. Tam, gdzie żyłem, a mieszkałem w tak wielu różnych krajach, w Niemczech, w Szwajcarii, w Anglii, w Norwegii, sam zawsze robiłem pierogi.

Astronauta podkreślił, że zawsze częstował nimi innych, aby „podzielić się odrobiną kultury, trochę Polski i trochę tego, kim jesteśmy”.

Smak kosmicznych pierogów

Dziennikarka dopytywała o wybór konkretnego smaku pierogów. „Czy istnieje konkretny wybór smaku, którego tutaj dokonałeś?” – zapytała.

Dr Uznański-Wiśniewski wyjaśnił, że na misję wybrano wegetariańskie pierogi, tradycyjnie spożywane w Polsce podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Środek tych pierogów faszerowany jest kapustą i grzybami, całość otacza delikatne ciasto, a następnie gotuje się je w wodzie.

Amerykanka Peggy Whitson, jego koleżanka z misji kosmicznej, dodała, że w kosmosie do podgrzania pierogów wystarczyła tylko dodatkowa woda. Prowadząca rozmowę z entuzjazmem stwierdziła, że pierogi „są bardzo dobre i jej smakują”.

Redakcja serwisu Strona Kuchni również miała okazję testować astromenu zabrane w kosmos. Więcej szczegółów dowiesz się w artykule „To zje Sławosz Uznański-Wiśniewski w kosmosie. Miałam okazję spróbować kosmicznego menu! Jeden smak naprawdę mnie zaskoczył” autorstwa Anny Daniluk

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni