Soczysty łosoś z patelni z sosem maślano-czosnkowym. Proste danie, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Przepis na obiad z rybą na piątek

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak przygotować pysznego łososia z patelni z masłem i czosnkiem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak przygotować pysznego łososia z patelni z masłem i czosnkiem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Łosoś z patelni z sosem maślano-czosnkowym to pyszne danie, które zawsze się udaje i smakuje każdemu. Smażona na maśle ryba jest soczysta, delikatna i pyszna. Aromatyczny sos dodaje jej wyrazistego smaku. Sprawdź, jakie to pyszne i proste i wypróbuj niezawodny przepis na obiad z rybą.

W skrócie:

Obiad z rybą na piątek i nie tylko. Sprawdzony przepis

Szukasz pomysłu na prosty i szybki do zrobienia obiad z rybą? Polecam przepis na łososia z patelni w sosie maślano-czosnkowym. To wyśmienite danie, które nigdy nie zawodzi. Ryba jest soczysta, delikatna, a sos aromatyczny i cudownie kremowy. Mimo że potrawa smakuje jak z najlepszej restauracji, to jej przygotowanie nie sprawi trudności nawet początkującym kucharzom. Warto podać łososia z komosą, kaszą bulgur lub pieczonymi ziemniakami oraz solidną porcją zdrowej surówki.

Przepis na łososia z patelni w sosie maślano-czosnkowym

czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: 2-3 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 500 g filetu z łososia,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • szczypta tymianku,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia,

sos:

  • 80 g masła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić łososia z patelni z sosem maślano-czosnkowym? Przepis krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Filet z łososia oczyść, jeśli chcesz, to zdejmij z nich skórę.
  2. Pokrój filet na porcje.
  3. Ząbek czosnku obierz, przetnij na pół i natrzyj nim rybę.
  4. Dopraw łososia także solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Odstaw na ok. 15 minut.
  5. Rozgrzej masło klarowane lub olej na patelni, połóż kawałki łososia skórą do dołu i od razu zmniejsz ogień.
  6. Smaż łososia po ok. 4 minuty z każdej strony.
  7. W garnuszku rozpuść masło. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Pogotuj minutę.
  8. Podawaj filet z łososia na ciepło, polany maślano-czosnkowym sosem.
Zobacz, jak przygotować pysznego łososia z patelni z masłem i czosnkiem. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Soczysty łosoś z patelni z sosem maślano-czosnkowym. Proste ...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!