W skrócie:
Szukasz pomysłu na sałatkę do zapakowania na wynos do pracy? Wystarczy, że połączysz kilka składników, a będziesz cieszyć się niezwykłym smakiem idealnym na jesień. Czasem zamiast orzechów laskowych dorzucam garść orzechów włoskich. Ważne, aby były obrane ze skórki, która nadaje gorzkiego smaku. Jeśli masz ochotę na biały ser, to do tej sałatki możesz wkruszyć odrobinę sera feta. Takie odważne połączenie z kaszą gryczaną smakuje zaskakująco dobrze. Możesz też zrobić tę sałatkę z łagodniejszą w smaku kaszą jęczmienną. Poznaj przepis na domową sałatkę z burakami na ciepło.
Sałatka z buraków na gorąco – przepis z orzechami
Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
70 g kaszy gryczanej lub jęczmiennej,
1 średni ugotowany burak,
1 małe jabłko,
1 mała czerwona cebula,
6 orzechów laskowych,
2 łyżki natki pietruszki,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżka octu balsamicznego,
szczypta soli,
szczypta czarnego pieprzu,
szczypta rozmarynu.
Jak zrobić sałatkę z buraków z kaszą i orzechami?
Sposób przygotowania:
Ugotowanego buraka pokrój w półplasterki.
W garnku podgrzej łyżkę oleju rzepakowego, wsyp kaszę gryczaną i upraż przez minutę, aż zacznie przyjemnie pachnieć.
Wybraną kaszę zalej wrzątkiem i gotuj na sypko. Wystarczy skrócić czas gotowania o 2 minuty, niż sugeruje przepis na opakowaniu i odstawić pod przykryciem.
W misce wymieszaj ciepłą kaszę, posiekane półplasterki buraka, jabłko i cebulę pokrojoną w kostkę.
Orzechy laskowe upraż na suchej patelni, posiekaj i dorzuć do sałatki.
Sałatkę z buraków na ciepło polej łyżką oleju rzepakowego, octem balsamicznym i posyp solą, pieprzem, natką pietruszki i rozmarynem.
Wyśmienita sałatka z buraków na ciepło sprawdzi się jako samodzielna przekąska na lunch, dodatek do kotletów lub sycącego jesiennego gulaszu. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Kulinaria
