W skrócie:
Kiedy za oknem plucha, sięgamy po rozgrzewające i sycące posiłki. Jednym z nim jest zupa z pieczonej dyni i innych warzyw. Używam do niej dyni piżmowej, dodaję paprykę, pomidory, marchew, cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa najpierw piekę, potem dodaję przyprawy i blenduję. Jak widzisz, zupa praktycznie robi się sama, a my bez wysiłku mamy wyśmienity posiłek. Pieczone warzywa nadają zupie wspaniały aromat. Aż chce się zajadać! Zupę blendujemy na gęsty krem. Czasami używam jej także jako sosu do makaronu. Smakuje równie wspaniale. Wypróbuj przepis na zupę dyniową z pieczonych warzyw i ciesz się prawdziwie jesiennym obiadem.
Zupa z pieczonych warzyw – przepis na pożywny obiad
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 8 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 mała dynia piżmowa,
2 marchewki,
2 papryki,
1 cebula,
5 ząbków czosnku,
4 pomidory,
łyżeczka słodkiej papryki,
sól, pieprz,
oliwa.
Jak zrobić zupę z pieczonych warzyw?
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Z dyni odetnij stwardniałe końcówki, obierz ją, przekrój na pół i wydrąż nasiona. Następnie pokrój dynię na mniejsze kawałki.
Marchew obierz i pokrój na kawałki.
Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój ją na kawałki.
Pokrój także pomidory i cebulę. Obierz czosnek.
Wszystkie warzywa wyłóż na blachę, skrop oliwą, wstaw do piekarnika i piecz do miękkości.
Upieczone warzywa przełóż do garnka, dodaj suszoną paprykę, sól, pieprz i zblenduj.
Zagotuj zupę, a następnie podawaj z grzankami lub posypaną pestkami dyni.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
