Kogel mogel
Prosty deser złożony z ubitego żółtka z 10 gramami cukru. Słodycz można było zrównoważyć dodatkiem sezonowych owoców lub kakao. Kogel mogel można było ukręcić za pomocą widelca lub miksera elektrycznego.
Polo Cockta
Polski napój bezalkoholowy, produkowany od lat 70. do początku 90. XX wieku. Miał stanowić odpowiedź na zachodnią Coca Colę. Wpisał się w świadomość Polaków m.in. dzięki filmowi „Kingzajz” w reżyserii Juliusza Machulskiego z 1987 roku. Dzięki wypiciu Polo Cockty krasnoludki zyskiwały tam ludzkie rozmiary.
Polo Cockta
Herbata popularna
Kupienie smacznej herbaty, która dawała mocny napar było szczególnie trudne w czasach stanu wojennego. Wiele osób wspomina picie herbaty Madras lub Assam ze szklanek, które wkładane były do metalowych lub wiklinowych koszyczków. Szczególnie poszukiwane były herbaty Junnan i Ulung, które dawały intensywny napar.
Herbata popularna
Kawa po turecku
W czasach PRL-u kawę zaparzano często „po turecku”. Niestety, nie miało to nic wspólnego z kawą gotowaną w tygielku z kardamonem i cukrem. Potocznie taką kawę nazywano „plujką” lub „zalewajką”. Kawa nie była w tamtych czasach towarem łatwo dostępnym.