13 z 18



Kogel mogel

Prosty deser złożony z ubitego żółtka z 10 gramami cukru. Słodycz można było zrównoważyć dodatkiem sezonowych owoców lub kakao. Kogel mogel można było ukręcić za pomocą widelca lub miksera elektrycznego.

14 z 18



Polo Cockta

Polski napój bezalkoholowy, produkowany od lat 70. do początku 90. XX wieku. Miał stanowić odpowiedź na zachodnią Coca Colę. Wpisał się w świadomość Polaków m.in. dzięki filmowi „Kingzajz” w reżyserii Juliusza Machulskiego z 1987 roku. Dzięki wypiciu Polo Cockty krasnoludki zyskiwały tam ludzkie rozmiary.

Polo Cockta

15 z 18



Herbata popularna

Kupienie smacznej herbaty, która dawała mocny napar było szczególnie trudne w czasach stanu wojennego. Wiele osób wspomina picie herbaty Madras lub Assam ze szklanek, które wkładane były do metalowych lub wiklinowych koszyczków. Szczególnie poszukiwane były herbaty Junnan i Ulung, które dawały intensywny napar.

Herbata popularna

16 z 18



Kawa po turecku

W czasach PRL-u kawę zaparzano często „po turecku”. Niestety, nie miało to nic wspólnego z kawą gotowaną w tygielku z kardamonem i cukrem. Potocznie taką kawę nazywano „plujką” lub „zalewajką”. Kawa nie była w tamtych czasach towarem łatwo dostępnym.

Kawa po turecku

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Najlepszy sernik na letnie imprezy. Lekki i puszysty, z domową frużeliną

TYLKO U NAS
Najlepszy sernik na letnie imprezy. Lekki i puszysty, z domową frużeliną

Robię prostą panierkę i obtaczam w niej plastry cukinii. Prościej się nie da

TYLKO U NAS
Robię prostą panierkę i obtaczam w niej plastry cukinii. Prościej się nie da

Kolorowa sałatka z bobem i mozzarellą. Tak smakuje lato na talerzu

Kolorowa sałatka z bobem i mozzarellą. Tak smakuje lato na talerzu

Zobacz również

Pomysłowa surówka z cukinią do obiadu. Eksplozja smaku, koloru i witamin

HIT DNIA
Pomysłowa surówka z cukinią do obiadu. Eksplozja smaku, koloru i witamin

Obłędna grzanka z pieczonymi pomidorami i burratą. Rozpływa się w ustach!

Obłędna grzanka z pieczonymi pomidorami i burratą. Rozpływa się w ustach!