Wyśmienite leczo do słoików. Zrób na zimę lub na wyjazd. Jest pyszne z kiełbasą, ryżem lub chlebem. Świetny pomysł na obiad do odgrzania

Karolina Głogowska
Leczo z cukinii do słoika idealnie sprawdzi się zimą lub jako danie na wyjazd
Leczo z cukinii do słoika idealnie sprawdzi się zimą lub jako danie na wyjazd Getty Images/Nataly Hanin/zdjęcie ilustracyjne
Smakowite leczo do słoików to idealne danie, które można przygotować na wyjazd lub z myślą o zimie. Samo przygotowanie tej potrawy, jak i pasteryzowanie jest banalnie proste. Dosłownie w kilka chwil mamy pyszny obiad, który możemy wyjąć ze słoika, kiedy nam pasuje – np. na urlopie albo wówczas, gdy po prostu nie chce nam się gotować.

W skrócie:

Mam dziś dla ciebie przepis na wyśmienite leczo, które można zrobić do słoików. Takie danie idealnie sprawdzi się np. w sytuacji, gdy wyjeżdżasz na urlop – pod namiot lub z przyczepą kempingową. To także doskonałe leczo na zimę. Żeby przetrwało dłużej, warto je oczywiście zapasteryzować. To bardzo proste. Wystarczy włożyć słoiki do dużego garnka, wlać wodę do połowy ich wysokości i gotować przez ok. 10 minut. Tak przygotowane leczo z cukinii do słoików przetrwa całą zimę. Potem wystarczy je odgrzać, dodać podsmażoną kiełbaskę lub inne mięso, ryż albo bagietkę i cieszyć się smakowitym daniem. Z przepisu, który podaję poniżej, wyjdą cztery duże słoiki, więc jeśli chcesz zrobić więcej, musisz przygotować większą ilość składników. Równie dobrze sprawdzi się sama cukinia do słoików na leczo. Warto zrobić przetwory z tego warzywa latem, póki trwa na nie sezon, jest słodka i ma delikatną skórkę.

Leczo do słoików – pyszny obiad na wyjazd lub na zimę

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 słoiki 1 l

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 cukinie,

  • 8 czerwonych papryk,

  • 8 dojrzałych pomidorów,

  • 2 cebule,

  • 6 ząbków czosnku,

  • szklanka wody,

  • olej do smażenia,

  • liście laurowe,

  • 2 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić leczo z cukinii do słoików?

  1. Cukinię umyłam i pokroiłam na małe kawałki. Młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki.

  2. Paprykę umyłam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na małe kawałki.

  3. Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam.

  4. W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej, wrzuciłam cukinię, paprykę, cebulę, czosnek, przyprawy i dusiłam 10 minut.

  5. Pomidory ponacinałam i sparzyłam. Usunęłam gniazda nasienne. Pomidory pokroiłam na kawałki dodałam do garnka.

  6. Dodałam wodę i dusiłam całość kolejne 10 minut.

  7. Przygotowałam wyparzone słoiki i wlałam do nich leczo. Zakręciłam.

  8. Słoiki umieściłam w garnku, zalałam wodą do połowy wysokości i gotowałam 10 minut.

  9. Wyjęłam, zostawiłam do ostygnięcia, a następnie przechowywałam w chłodnym miejscu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni