W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na wyśmienite leczo, które można zrobić do słoików. Takie danie idealnie sprawdzi się np. w sytuacji, gdy wyjeżdżasz na urlop – pod namiot lub z przyczepą kempingową. To także doskonałe leczo na zimę. Żeby przetrwało dłużej, warto je oczywiście zapasteryzować. To bardzo proste. Wystarczy włożyć słoiki do dużego garnka, wlać wodę do połowy ich wysokości i gotować przez ok. 10 minut. Tak przygotowane leczo z cukinii do słoików przetrwa całą zimę. Potem wystarczy je odgrzać, dodać podsmażoną kiełbaskę lub inne mięso, ryż albo bagietkę i cieszyć się smakowitym daniem. Z przepisu, który podaję poniżej, wyjdą cztery duże słoiki, więc jeśli chcesz zrobić więcej, musisz przygotować większą ilość składników. Równie dobrze sprawdzi się sama cukinia do słoików na leczo. Warto zrobić przetwory z tego warzywa latem, póki trwa na nie sezon, jest słodka i ma delikatną skórkę.
Leczo do słoików – pyszny obiad na wyjazd lub na zimę
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 słoiki 1 l
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 cukinie,
8 czerwonych papryk,
8 dojrzałych pomidorów,
2 cebule,
6 ząbków czosnku,
szklanka wody,
olej do smażenia,
liście laurowe,
2 łyżeczki słodkiej, suszonej papryki,
sól, pieprz.
Jak zrobić leczo z cukinii do słoików?
Cukinię umyłam i pokroiłam na małe kawałki. Młodej cukinii nie trzeba obierać ze skórki.
Paprykę umyłam, usunęłam gniazda nasienne i pokroiłam na małe kawałki.
Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam.
W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej, wrzuciłam cukinię, paprykę, cebulę, czosnek, przyprawy i dusiłam 10 minut.
Pomidory ponacinałam i sparzyłam. Usunęłam gniazda nasienne. Pomidory pokroiłam na kawałki dodałam do garnka.
Dodałam wodę i dusiłam całość kolejne 10 minut.
Przygotowałam wyparzone słoiki i wlałam do nich leczo. Zakręciłam.
Słoiki umieściłam w garnku, zalałam wodą do połowy wysokości i gotowałam 10 minut.
Wyjęłam, zostawiłam do ostygnięcia, a następnie przechowywałam w chłodnym miejscu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
