
Aioli - sos do jajek, ryb, pieczonych warzyw
Sos aioli z majonezu i czosnku to pyszny dodatek wywodzący się z kuchni hiszpańskiej, choć można napotkać go w kuchni włoskiej i francuskiej. To znakomity sos do jajek, ryb oraz pieczonych warzyw. Sprawdź przepis.

Guacamole - dip do warzyw i dań kuchni meksykańskiej
Oryginalne guacamole przygotowuje się z dojrzałego awokado rozgniecionego na gładką pastę z dodatkiem czosnku, cebulki, ostrej papryczki, świeżych liści kolendry i ostrej papryczki. Guacamole świetnie komponuje się z daniami i przekąskami z kuchni meksykańskiej, takimi jak tortilla, taco, nachos czy quesadilla. Doskonale smakuje na grzankach. Sprawdź, jak zrobić guacamole.

Sos do sałatki Cezara
Powstaje na bazie majonezu, czosnku i odrobiny słynnego sosu worcestershire – ten trudno dostępny dodatek możesz zastąpić także drobno posiekanym filecikiem anchois i przyprawami. Sprawdź przepis.