Na deser upiecz drożdżówkę z jeżynami. To proste ciasto jest lekkie jak chmurka. Ten przepis to prawdziwe mistrzostwo

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Szukasz pomysłu na sezonowy deser? Proponuję przygotować puszystą drożdżówkę z jeżynami w postaci konfitury. Możesz także ułożyć na wierzchu także świeże owoce i chrupiącą kruszonkę. Zachęcam cię do dodania zasmażki podczas wyrabiania ciasta. Dzięki temu wypiek rozpływa się w ustach i dłużej pozostaje świeży. Poznaj przepis na pyszną drożdżówkę z jeżynami.

W skrócie

Puchata drożdżówka z jeżynami to pomysł na wypiek ze sprężystego ciasta, które z opóźnieniem czerstwieje. W sezonie korzystam ze świeżych jeżyn lub robię z nich szybką konfiturę. W formie gęstego dżemu sprawdza się idealnie, gdy nie masz dostępu do dużej ilości jeżyn. Do ciasta drożdżowego warto dolać kilka kropel ekstraktu waniliowego, łyżeczkę mielonego kardamonu lub cynamonu. Dzięki tym przyprawom ciasto będzie obłędnie pachnieć. Poznaj przepis na obłędną drożdżówkę z jeżynami.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania drożdżówki z jeżynami

Widok od przodu  na pokrojoną drożdżówkę z jeżynami
Smacznego! Anna Daniluk

Drożdżówka z jeżynami – prosty przepis na deser

Liczba porcji: na 16 kawałków.
Czas przygotowania: 2, 5 godziny (w tym czas wyrastania)
Stopień trudności: łatwy.

  • Zasmażka: 120 ml wody + 30 g mąki pszennej,
  • 500 g mąki pszennej typu 450-550,
  • 1 całe jajko,
  • 2 żółtka,
  • 50 g cukru,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 210 ml mleka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 3 g soli,
  • 1 słoik konfitury jeżynowej.

Jak zrobić drożdżówkę z jeżynami?

Sposób przygotowania:

  1. W misy robota kuchennego przesiej mąkę pszenną i dodaj sól, cukier i suszone drożdże.
  2. Mleko należy podgrzać i połączyć z roztopionym masłem. Następnie odstawić do wystudzenia i przelać do miski.
  3. Jajko rozmieszaj z żółtkami do uzyskania gładkiej masy.
  4. Wystudzone mleko dodaj masę jajeczną, zasmażkę i suche składniki.
  5. Ciasto zagnieć przy pomocy robota kuchennego z odpowiednią nasadką na gładką masę. Możesz też wyrobić je ręcznie. Trwa to około 10 minut.
  6. Zwartą kulę ciasta odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  7. Kolejnym krokiem jest odpowietrzenie po godzinie wyrastania, odstawienie do wyrośnięcia i ułożenie w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Konfiturę jeżynową rozsmaruj równomiernie na wierzchu ciasta drożdżowego. Na tym etapie przed pieczeniem możesz obsypać ciasto kruszonką, ale nie jest to konieczne.
  9. Drożdżówkę z konfiturą jeżynową piecz przez 25 minut w temperaturze 190 stopniach Celsjusza, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Niech ten przepis będzie także bazą do zrobienia ciasta drożdżowego z innymi sezonowymi owocami np.: agrestem, śliwkami, jabłkami lub gruszkami.

Pyszna drożdżówka z jeżynami może być zrobiona z dodatkiem konfitury lub świeżych owoców. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania ciasta.

Na deser upiecz drożdżówkę z jeżynami. To proste ciasto jest...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni