W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na pyszny dodatek do obiadu. To wyśmienity sos z cukinią, który podaję do makaronu. Jest bardzo kremowy i aromatyczny, a to dzięki temu, że robię go z pieczonej cukinii z dodatkiem suszonych pomidorów oraz sera feta. Całość wystarczy upiec i potem zblendować na gładki sos. Smakuje pysznie i jak widać robi się banalnie łatwo. To świetna propozycja na letni obiad, gdy nie chce nam się długo stać w kuchni i przyrządzać skomplikowanych dań. Ten posiłek robi się właściwie sam. Warto wypróbować go w sezonie na cukinię, kiedy warzywo ma delikatną skórkę. Nie trzeba jej wówczas obierać.
Sos z cukinii do makaronu – przepis na lekki obiad
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4-5 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
1 mała cukinia,
150 g fety,
kilkanaście suszonych pomidorów,
kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów,
pół czerwonej cebuli,
natka pietruszki,
sól, pieprz.
Jak zrobić prosty sos z cukinią?
Cukinię umyłam i pokroiłam na małe kawałki. Jeśli masz młodą cukinię, nie musisz jej obierać.
Cukinię umieściłam w formie do zapiekania. Dodałam pokrojone suszone pomidory, fetę oraz posiekaną cebulkę.
Całość polałam olejem z suszonych pomidorów i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekłam 30 minut.
Upieczone warzywa z fetą przełożyłam do naczynia miksera i zblendowałam na sos.
Sos doprawiłam solą i pieprzem, dodałam posiekaną pietruszkę.
Sos z cukinii podałam do makaronu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!