W skrócie
Domowe bułki z soczewicy podbijają TikToka. Ten prosty przepis możesz podać wegan i osobom na diecie bezglutenowej. Choć polecam je każdemu, kto chce urozmaicić swój codzienny sposób odżywania. Ważne jest cierpliwe namoczenie czerwonej soczewicy w ciepłej wodzie przez dwie godziny. Z namoczonej i odcedzonej soczewicy powstaje idealnie gęsta masa, która dobrze dzieli się na porcje i formuje na bułeczki. Zachęcam cię do zjedzenia bułeczek na słodko i na słono.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania bułek z soczewicą
Bułeczki z soczewicy – przepis na bezglutenowe pieczywo
Czas przygotowania: 10 minut + czas namaczania: 2 godziny + czas pieczenia: 25 minut.
Ilość porcji: 4 bułki.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g suchej czerwonej soczewicy, wypłukanej
- 20 g całych łusek babki płesznik,
- 60 ml wody,
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego.
Do obtoczenia:
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżka pestek słonecznika,
- 1 łyżka siemienia lnianego.
Jak zrobić bułki z soczewicy?
Sposób przygotowania:
- Namocz czerwoną soczewicę w dużej ilości ciepłej wody przez co najmniej 2 godziny lub przez noc.
- Po tym czasie odcedź ją i rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją góra-dół.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
- Do miski robota kuchennego lub szklanej wrzuć odcedzoną czerwoną soczewicę wraz z babką płesznik, wodą, olejem, szczyptą soli i sodą oczyszczoną.
- Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę w robocie kuchennym lub przy pomocy blendera ręcznego.
- Na końcu dodaj ocet jabłkowy, aby nadał puszystości po wymieszaniu z sodą oczyszczoną.
- Wszystko wymieszaj łopatką silikonową.
- Zwilżonymi dłońmi szybko uformuj bułki, obtocz wierzch w mieszance nasion i połóż na blasze do pieczenia.
- Piecz przez 25 minut, aż będą złocistobrązowe i chrupiące.
- Wyjmij z piekarnika i przenieś na kratkę do studzenia, aby ostygły przez co najmniej 15 minut przed pokrojeniem.
Bułeczki z namoczonej soczewicy
Próbowałam przyspieszyć ten proces, robiąc te bułki z ugotowanej soczewicy. Niestety w takiej formie masa była zbyt wilgotna i zagęściłam ją bezglutenową mąką kukurydzianą. Po upieczeniu uzyskałam konsystencję przypominającą burgery z soczewicy, a nie bułki. Nadal były smaczne, ale odbiegały od puszystej struktury przedstawionej w popularnym przepisie. Po tej nie do końca udanej próbie zrobiłam tak jak trzeba według przepisu z TikToka. W tej formie zasłużyły na swoją popularność.
Kulinaria

Ten prosty i szybki sposób na domowe pieczywo ułatwi zjedzenie porcji strączków na co dzień.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: