Bez mąki, bez jajek i bez drożdży. Zrobiłam bezglutenowe bułki z soczewicy z TikToka. Upieczesz je w 30 minut

Anna Daniluk
Domowe bułki z soczewicy zrobisz bez użycia mąki pszennej, bez drożdży i jajek.
Domowe bułki z soczewicy zrobisz bez użycia mąki pszennej, bez drożdży i jajek. Anna Daniluk
Bezglutenowe bułki z czerwonej soczewicy to hit TikToka. Najpopularniejsze nagranie dr doodoolicious ma blisko 2 miliony wyświetleń i niecałe 77 tysięcy polubień. Zyskało wielu naśladowców, ale to ten przepis nie zawiera ani mąki, ani jajek ani drożdży. Wypróbowałam je i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Poznaj przepis na zdrowe bułki z soczewicy.

W skrócie

Domowe bułki z soczewicy podbijają TikToka. Ten prosty przepis możesz podać wegan i osobom na diecie bezglutenowej. Choć polecam je każdemu, kto chce urozmaicić swój codzienny sposób odżywania. Ważne jest cierpliwe namoczenie czerwonej soczewicy w ciepłej wodzie przez dwie godziny. Z namoczonej i odcedzonej soczewicy powstaje idealnie gęsta masa, która dobrze dzieli się na porcje i formuje na bułeczki. Zachęcam cię do zjedzenia bułeczek na słodko i na słono.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania bułek z soczewicą

Bułeczki z soczewicy – przepis na bezglutenowe pieczywo

Czas przygotowania: 10 minut + czas namaczania: 2 godziny + czas pieczenia: 25 minut.
Ilość porcji: 4 bułki.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g suchej czerwonej soczewicy, wypłukanej
  • 20 g całych łusek babki płesznik,
  • 60 ml wody,
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego.

Do obtoczenia:

  • 1 łyżka pestek dyni,
  • 1 łyżka pestek słonecznika,
  • 1 łyżka siemienia lnianego.

Jak zrobić bułki z soczewicy?

Sposób przygotowania:

  1. Namocz czerwoną soczewicę w dużej ilości ciepłej wody przez co najmniej 2 godziny lub przez noc.
  2. Po tym czasie odcedź ją i rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją góra-dół.
  3. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
  4. Do miski robota kuchennego lub szklanej wrzuć odcedzoną czerwoną soczewicę wraz z babką płesznik, wodą, olejem, szczyptą soli i sodą oczyszczoną.
  5. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę w robocie kuchennym lub przy pomocy blendera ręcznego.
  6. Na końcu dodaj ocet jabłkowy, aby nadał puszystości po wymieszaniu z sodą oczyszczoną.
  7. Wszystko wymieszaj łopatką silikonową.
  8. Zwilżonymi dłońmi szybko uformuj bułki, obtocz wierzch w mieszance nasion i połóż na blasze do pieczenia.
  9. Piecz przez 25 minut, aż będą złocistobrązowe i chrupiące.
  10. Wyjmij z piekarnika i przenieś na kratkę do studzenia, aby ostygły przez co najmniej 15 minut przed pokrojeniem.

Bułeczki z namoczonej soczewicy

Próbowałam przyspieszyć ten proces, robiąc te bułki z ugotowanej soczewicy. Niestety w takiej formie masa była zbyt wilgotna i zagęściłam ją bezglutenową mąką kukurydzianą. Po upieczeniu uzyskałam konsystencję przypominającą burgery z soczewicy, a nie bułki. Nadal były smaczne, ale odbiegały od puszystej struktury przedstawionej w popularnym przepisie. Po tej nie do końca udanej próbie zrobiłam tak jak trzeba według przepisu z TikToka. W tej formie zasłużyły na swoją popularność.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ten prosty i szybki sposób na domowe pieczywo ułatwi zjedzenie porcji strączków na co dzień.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni