13 z 20

fot. Katarzyna Puczyńska
Przepis na seromakowiec. Krok 11
Możesz skrócić sobie pracę i ubić wszystkie białka na raz, a później dodać trochę więcej niż pół do sera, a resztę do maku.
14 z 20

fot. Katarzyna Puczyńska
Przepis na seromakowiec. Krok 12
Wyjmij ciasto z lodówki. 2/3 rozwałkuj na prostokąt i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp spód ciasta kaszą manną, wyłóż masę makową, a na nią masę serową. Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój na paseczki i ułóż z nich krateczkę na cieście.
15 z 20

fot. Katarzyna Puczyńska
Przepis na seromakowiec. Krok 13
Piecz ciasto w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
16 z 20

fot. Katarzyna Puczyńska
Przepis na seromakowiec. Krok 14
Jeśli lubisz słodkie wypieki możesz dodatkowo udekorować ciasto lukrem.