W skrócie:
W Polsce przyjęły się pod nazwą „jajka w chmurce”. Tak naprawdę to danie wywodzi się z Włoch i nosi nazwę „jajka Orsini”. Podobno były ulubioną śniadaniową potrawą słynnego malarza, Claude’a Moneta. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko jajek, parmezanu, miksera lub trzepaczki i piekarnika. To śniadanie zrobisz raz dwa. W internecie możesz kupić specjalne foremki do jajek Orsini, ale równie dobrze poradzisz sobie bez nich. Białka należy oddzielić od żółtek, a następnie dodać do nich parmezan, ubić i upiec. W piekarniku powstanie z nich piękna chmurka, do której wbijesz żółtka. Jajka w chmurkach możesz zajadać solo, z chlebem lub podać je ze szpinakiem, podsmażonym boczkiem czy prostą sałatką z pomidorami. Smacznego!
Jajka w chmurce – przepis na pomysłowe śniadanie
Czas wykonania: 10 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 jajka,
2 łyżki tartego parmezanu,
sól, pieprz.
Jak zrobić jajka Orsini, czyli jajka w chmurce?
Nagrzej piekarnik do 220 stopni. Kratkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Białka oddziel od żółtek.
Białka jajek ubij na sztywną pianę, dodaj parmezan, sól, pieprz, wymieszaj.
Na papier wykładaj łyżką ubite białka, tworząc z nich gniazda z wgłębieniem. Piecz 3 minuty.
Po tym czasie do wgłębień wbij żółtka i piecz jeszcze 2 minuty. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
