Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2236 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Obłędnie smaczne pączki siostry Anastazji. Z tym przepisem wyjdą jak obłoczki
Tradycyjne pączki siostry Anastazji są puszyste, lekkie jak chmurka i nadziewane konfiturą z róży. Znana zakonnica nie eksperymentuje z wyszukanym nadzieniem,...
Wyborny obiad dla fanów wieprzowiny. Ten schab po cygańsku rozpływa się w ustach
Schab po cygańsku to rozgrzewające i pożywne danie z jednego garnka, pełne przypraw i warzyw. Bardzo prosto możesz przygotować dużą porcję tej potrawy, dla...
Znudziły ci się ziemniaki? Weź bataty i z nich ugotuj delikatne kluski
Wytrawne kluski z batatów to posiłek, który pozwala na kulinarne eksperymenty. Delikatnie słodki smak batatów idealnie współgra z intensywnymi przyprawami,...
Restauracja dla poszukiwaczy orientalnych smaków. Poznaj menu VIWOK 58
Już 27 lutego 2025 roku smakosze kuchni orientalnej będą mogli zapoznać się z menu nowej restauracji VIWOK 58 mieszczącej się przy ulicy Żelaznej 58/62 w...
Najszybszy deser dla fanów szarlotki. Takie jabłka zrobisz w 15 minut
Jabłka w cieście francuskim, czyli przepis na pyszny deser gotowy w kwadrans. To słodka przekąska, która uratuje kiepski dzień, kiedy mamy ochotę na „coś...
O TYM SIĘ MÓWIPuszyste pączki z budyniem. Są tak pyszne, że trudno im się oprzeć!
Własnoręcznie smażone pączki z budyniem to przepis, który może łączyć pokolenia. Możliwe, że pamiętasz je z czasów, gdy przyrządzałeś je razem z babcią albo z...
Co jeść na gorąco w trakcie karnawału? Poznaj niezawodne propozycje
Poszukujesz przepisów na ciepłe potrawy na karnawał, które sprawdzą się podczas zabaw do rana? Mam dla ciebie kilka propozycji. W imprezowym menu warto...
Swojski kurczak po kolumbijsku na obiad. To danie robiła siostra Anastazja
Kurczak po kolumbijsku to przepis zainspirowany kuchnią siostry Anastazji Pustelnik. Zakonnica dzieli się przepisem na pomysłowe danie główne. Kurczak po...
HIT DNIAEkspresowe kluski ze szpinakiem. Po 20 minutach będziesz się nim zajadać
Kluski ze szpinaku wymieszane z pesto podane z serem to sycące danie. Dzięki temu przepisowi dzieciom w łatwy sposób przemycisz nielubiane warzywo. Dorosłym...
Najlepsze kruche ciastka z marmoladą. Poznaj idealny przepis na karnawał
Kruche ciasteczka z marmoladą lub dżemem to znany i lubiany przysmak. Podpowiadam, jak możesz je samodzielnie przygotować w domu. To prostsze niż myślisz! Mam...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None