Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2229 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
To danie przyciąga wzrok i obłędnie pachnie. Poznaj sekret ryżu po meksykańsku
Masz ochotę na pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu? Wspaniale! Przepis na ryż po meksykańsku może stać się twoim ulubieńcem. Różnorodne składniki urozmaicą...
Dorzuć jeden ważny składnik. Z nim kotlety mielone z indyka będą soczyste jak nigdy
Mam dziś dla ciebie przepis na wyjątkowe kotlety mielone z mięsa indyka. Wychodzą delikatne, wyraziste w smaku, a dodatek majonezu zapewni im odpowiednią...
Nie przepadasz za śledziami? Te w sosie musztardowym mogą cię przekonać
Szukasz przepisu na śledzie, które zaskoczą twoich gości? Wystarczy, że wymieszasz rybę w sosie musztardowym. Moja wersja tej tradycyjnej przystawki to...
Nie uwierzysz, co jedli goście na pierwszych Oscarach. Poznaj menu z 1929 roku
Po raz pierwszy Oscary, czyli amerykańskie Nagrody Akademii Filmowej, zostały przyznane 16 maja w 1929 roku w Hollywood Roosevelt Hotel. Przez dekady menu...
Jak odświeżyć czerstwe pączki? Z tymi sposobami nic nie zmarnujesz
Zostały ci pączki po tłustym czwartku? Wyliczenia branżowe wskazują, że w Polsce w tym dniu na jedną osobę przypadają średnio 2-3 pączki. Trzeba jednak...
Delikatny królik w śmietanie jak od siostry Anastazji. Rodzina będzie zachwycona
Duszony królik siostry Anastazji to znakomite danie na rodzinny obiad. Danie opiera się na tradycyjnych składnikach wybranych przez znaną zakonnicę. Mięso...
Działa jak wzmacniający eliksir. Ten sycący krupnik smakuje jak u mamy
Krupnik swoją nazwę wziął od krupy, czyli od kaszy jęczmiennej średniej grubości gotowanej w zawiesistym wywarze. W wielu domach krupnik tradycyjnie gotowany...
Zagnieć ciasto i wypełnij je farszem. Tak podana wątróbka nie będzie straszyć
Pożywne pierogi z wątróbką i kaszą to tani, smaczny i sycący przepis na dani dla całej rodziny. Takie nadzienie jest rzadko spotykane, co dodaje mu...
Pomysł na pączki last minute. Przyda ci się air fryer
Czy pączki można zrobić pączki w urządzeniu air fryer? Oczywiście, że tak. Co więcej, minipączki z frytkownicy beztłuszczowej to idealny wypiek dla osób...
Minipączki z serka wiejskiego do kawy. Zrobisz je w 10 minut
Szukasz przepisu na szybkie pączki na tłusty czwartek? Zrób minipączki z serka wiejskiego. Są pyszne, miękkie, mało tłuste i bardzo proste do przygotowania....
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None