Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2228 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Szukasz przystawki na ostatki? Śledzie po kaszubsku to majstersztyk
Apetyczne śledzie po kaszubsku to śledzie w pomidorowym słodko-kwaśnym sosie. Proponuję zrobić je z cebulką i rodzynkami, a doprawić ostrą papryką, cynamonem i...
Puszyste pankejki jak z amerykańskiej jadłodajni. Idealne na słodkie świętowanie
Szukasz najlepszego przepisu na puszyste pancakes? Mam dla ciebie sprawdzony sposób na te pyszne, amerykańskie naleśniki pachnące masłem i wanilią. Są bardzo...
Masz zachciankę na śledzie z rodzynkami? O tej przystawce będziesz śnić po nocach
Pyszne śledzie po sułtańsku to połączenie tradycji z zaskakującą nutą słodyczy. Ten przepis łączy delikatność marynowanych filetów z mięsistą konsystencją...
Szybkie ciasto leniwej synowej do kawy. Nie musisz nawet włączać piekarnika
Ciasto leniwej synowej, jak sama nazwa wskazuje, nie wymaga wiele pracy, ani trudnych do zdobycia składników. Jednak efekt jest zaskakujący – delikatny krem z...
Wyborne zrazy wołowe oblane aromatycznym sosem grzybowym. Trudno się od nich oderwać!
Klasyczne zrazy wołowe faszerowane są cebulą, ogórkiem kiszonym i smarowane musztardą. To tradycyjne danie kuchni polskiej do perfekcji doprowadziło Koło...
Masz ochotę na tani obiad z wieprzowiną? Pierogi dziadowskie nie mają sobie równych
Choć nazwa pierogi dziadowskie może cię rozśmieszyć, to jest to pożywne i tanie danie. Sekretem soczystego farszu jest podgardle wieprzowe i ziemniaki....
Szukasz przysmaku na ostatki? Jajka w sosie musztardowym to strzał w dziesiątkę
Szukasz pomysłu na obiad, a nie masz czasu na obiad? Przypomnij sobie kultowe danie z PRL-u, którym zajadaliśmy się wszyscy. Pyszne jajka w sosie musztardowym z...
Rozpływający się w ustach sernik z borówkami. Ciasto poleca Koło Gospodyń Wiejskich
Kremowy sernik z borówkami to apetyczne ciasto na domowy podwieczorek. Patent z dodaniem mleka w proszku zagęści masę serową i sprawi, że będzie rozpływać się w...
To danie przyciąga wzrok i obłędnie pachnie. Poznaj sekret ryżu po meksykańsku
Masz ochotę na pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu? Wspaniale! Przepis na ryż po meksykańsku może stać się twoim ulubieńcem. Różnorodne składniki urozmaicą...
Dorzuć jeden ważny składnik. Z nim kotlety mielone z indyka będą soczyste jak nigdy
Mam dziś dla ciebie przepis na wyjątkowe kotlety mielone z mięsa indyka. Wychodzą delikatne, wyraziste w smaku, a dodatek majonezu zapewni im odpowiednią...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None