Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
2227 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: anna.daniluk@polskapress.pl
Najlepszy puszysty omlet na śniadanie. Łasuchy będą w siódmym niebie!
Omlet biszkoptowy to rewelacyjny pomysł na śniadanie i podwieczorek. Podpowiadam niezawodny przepis na ten przysmak. Dzięki odpowiedniemu ubiciu białek i...
Wyśmienita sałatka z serkiem wiejskim. Na szybkie śniadanie lub lekką kolację
Pyszna sałatka z serkiem wiejskim to idealna propozycja na lekką kolację lub szybkie śniadanie. Jest ona bardzo prosta do wykonania, a do tego smakuje...
Proste ciasto czekoladowe z bananami. Poznaj przepis na szybki deser dla gości
Czy może być coś lepszego niż połączenie czekolady i bananów? Możliwe, że tak, choć to duet idealny. Jeśli masz w kuchni dojrzałe banany, które z dnia na dzień...
Delikatna polędwica z dorsza z brokułami. Przepis finalistki „MasterChefa” dla kobiet
Debora „Debsy” Warchoł to finalistka 13. edycji programu „MasterChef”. Ostatecznie w kulinarnym show zajęła drugie miejsce. Zazwyczaj serwuje dania kuchni...
ROZMOWAKobiety mają warunki do bycia sommelierkami. Ekspertka winiarstwa wie to najlepiej
Branża winiarska i zawód sommeliera wydawać by się mogły domeną mężczyzn. Jednak coraz częściej na rynku można obserwować obecność sommelierek. Jedną z nich...
Pomysł na tani obiad: usmaż kotlety ziemniaczane z pieczarkami i serem
Kotlety ziemniaczane z farszem z pieczarek, cebuli i sera to pomysł na tani, ale bardzo pożywny obiad bez mięsa. Takie proste do przygotowania danie z pewnością...
Zblenduj płatki owsiane i zrób pyszne placuszki. Z trudem się od nich oderwiesz
Szukasz pomysłu na ekspresowe, zdrowe i sycące śniadanie? Placuszki z płatków owsianych to strzał w dziesiątkę. Są delikatne, lekko chrupiące i pełne wartości...
Szukasz pomysłu na chrupiącego kurczaka? Kluczowe są płatki kukurydziane
Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych jak z KFC to rewelacyjne danie, któremu nie oprze się nawet największy niejadek. Taki domowy fast food jest pożywny...
Niezawodna babka na oleju siostry Anastazji. Rozsmakuj się do ostatniego okruszka
Najlepsza babka na oleju siostry Anastazji to przepis, który zawsze się udaje. Wilgotna babka z dodatkiem kakao świetnie się prezentuje na stole w trakcie...
Fenomenalne sznycle z indyka na obiad. Te kotlety rozkosznie chrupią pod zębami
Mam dla ciebie przepis na wyśmienite sznycle z indyka. To idealne kotlety, które możesz podać zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję. Z pewnością...
Najpopularniejsze
Itaka Hotel Le Soleil Bella Vista ****
None