Włoska zupa z czerwonej cebuli była pierwsza! To pierwowzór francuskiej zupy cebulowej. Jest tak genialna w smaku, że musisz jej spróbować

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Toskańska zupa z czerwonej cebuli to pierwowzór francuskiej zupy cebulowej
Toskańska zupa z czerwonej cebuli to pierwowzór francuskiej zupy cebulowej Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli lubisz francuską zupę cebulową, musisz wypróbować jej włoski pierwowzór, czyli toskańską carabaccię. Zupa z czerwonej cebuli to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które zostało zmodyfikowane przez Francuzów. Toskańska zupa jest cebulowa dużo bardziej aromatyczna i tak pyszna, że poprawia humor nawet w ponury dzień.

W skrócie

Zupa cebulowa to dziś jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dań kuchni francuskiej. Tego zdania nie wypowiedziałby jednak żaden Włoch, a już na pewno nie taki, który pochodzi z Toskanii. Tak naprawdę bowiem pierwowzorem francuskiej zupy cebulowej jest włoska, a konkretnie toskańska carabaccia. Była to jedna z ukochanych potraw słynnej Włoszki, Katarzyny Medycejskiej, która w XVI wieku weszła do rodu Walezjuszy. To właśnie za jej sprawą na francuskim dworze zaczęto podawać carabaccię. Toskańską zupę cebulową przyrządzano od zawsze z czerwonej cebuli. To francuscy kuchmistrzowie zamienili ją na białą odmianę warzywa. Dziś proponuję ci przepis na tradycyjną zupę cebulową, taką jaką jada się w Toskanii. Warto ją przygotować, ponieważ zdaniem wielu osób jest dużo bardziej aromatyczna i pełniejsza w smaku.

Zupa cebulowa (carabaccia) – przepis na zupę z czerwonej cebuli

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 0,5 kg czerwonej cebuli,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • szklanka wytrawnego czerwonego wina,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżki oliwy,
  • liść laurowy,
  • 3 goździki,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • łyżeczka miodu,
  • sól i pieprz.

Jak przygotować tradycyjną, włoską zupę cebulową?

  1. Najpierw pokroiłam cebulę w piórka.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam masło i oliwę. Wrzuciłam cebulę i smażyłam, aż się zrumieniła.
  3. W trakcie smażenia dodałam wszystkie przyprawy, a pod koniec ocet balsamiczny oraz wino.
  4. Zalałam cebulę bulionem i gotowałam 10 minut na małym ogniu.
  5. Zupę cebulową podałam z grzankami.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.