Sprawdzone zamienniki jajek do wypieków. Co zamiast jajek? Czym zastąpić jajko w przepisach?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Gdy zabraknie ci w domu jajek albo nie możesz ich jeść, warto wykorzystać zamienniki. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.
Gdy zabraknie ci w domu jajek albo nie możesz ich jeść, warto wykorzystać zamienniki. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką. 123rf.com/xiuxiu84/zdjęcie ilustracyjne
Jajka to podstawowy składnik wielu ciast, deserów i potraw mięsnych. Nie możesz ich jeść? Masz nietolerancję pokarmową albo jesteś weganinem? Podpowiadamy, czym można zastąpić jajka w wypiekach i nie tylko. Te zamienniki sprawdzą się w twojej kuchni.

W skrócie

Zamienniki jajek

Podczas przygotowywania ciast i deserów wykorzystujemy duże ilości białek i żółtek. Przyrządzamy babki drożdżowe złocisto-żółte od jajek albo domowy majonez. Jednak z powodzeniem można zrezygnować z ich użycia lub szybko się poratować, gdy zabraknie ich w lodówce. Zebraliśmy w galerii 7 najpopularniejszych zamienników jajek w kuchni.

Kliknij w przycisk i zobacz, czym zastąpić jajka. Oto zamienniki:

Czym zastąpić jajko w wypiekach?

Aquafaba
W wegańskich deserach najczęściej sięga się po aquafabę, czyli płyn powstały z gotowania ciecierzycy. W wersji ekspresowej można sięgać po płyn z ciecierzycy w puszce lub słoiku. Aquafaba świetnie sprawdza się jako podstawowy składnik wegańskiej bezy, prostego musu czekoladowego lub baza do wegańskiego majonezu. Najważniejsze, że w czasie ubijania traci charakterystyczny smak strączku.

Purée z dyni
Pieczona i zmiksowana dynia staje się punktem wyjścia do przygotowania wielu pożywnych posiłków. Rozrzedzona rosołem lub bulionem warzywnym stanie się pyszną zupą. Jednak przecier dyniowy nada sprężystej konsystencji ciastu dyniowemu, bułeczkom dyniowym, a nawet naleśnikom. Szczególnie cienkie naleśniki w stylu francuskim nie będą potrzebować dodatku jajka.

Mus jabłkowy i banan
Kolejnym owocem, który zastąpi jajka w ciastach, jest jabłko. Wystarczą około czterech łyżki przecieru jabłkowego, aby wypiek był sprężysty i miał zwartą konsystencję. Weganie używają purée z jabłek nie tylko do słodkich deserów. W ten sposób zwiąże się też naleśniki z wytrawnym farszem.

Siemię lniane
Przygotowując kotlety mięsne lub warzywne zamiast jajka jako spoiwa można użyć namoczone i zmielone siemię lniane. Napęczniałe nasiona tworzą charakterystyczny kleik, który doskonale połączy produkty. Dodatkowo takie siemię lniane będzie znakomitym źródłem witamin i minerałów.

Ciekawym zamiennikami jajek są też jogurty roślinne. Wśród nich szczególnie warto zwrócić uwagę na jogurt sojowy, który jest wystarczająco gęsty, aby imitować strukturę jajka. Poza tym jogurt owsiany lub wykonany z napoju uzyskanego z orzechów laskowych będzie ciekawym dodatkiem smakowym.

Gdy zabraknie ci w domu jajek albo nie możesz ich jeść, warto wykorzystać zamienniki. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć galerię. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.

Sprawdzone zamienniki jajek do wypieków. Co zamiast jajek? C...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasta jajeczna z awokado

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.