9 z 15
„Pączki z lokalnej cukierni o wieloletniej tradycji,...
fot. Jerzy Mosoń

Pączki z warszawskich Bielan

„Pączki z lokalnej cukierni o wieloletniej tradycji, położonej nieopodal przystanku Sobocka 2 na warszawskich Bielanach. Cena: 3,90 zł/sztuka. Tradycyjne, z nadzieniem owocowym, lukrem i skórką pomarańczową. Bez udziwnień, ale uczciwie wykonane. Nie toną od smalcu, ale też nie smakują jak bułka. Ciasto świeże, nieodmrażane, średnia ilość marmolady. Taki pączkowy przeciętniak w dobrej cenie” – zaopinował redaktor Jerzy.

10 z 15
„Piekarnia Gonsior działająca na terenie Zagłębia...
fot. Piotr Szymański

Pączki z Zabłębia Dąbrowskiego

„Piekarnia Gonsior działająca na terenie Zagłębia Dąbrowskiego. Cena: 3 zł za sztukę. Do wyboru róża lub malina z lukrem bądź cukrem pudrem. Na plus regularna, codzienna cena pączka również w tłusty czwartek. Pączek sporych rozmiarów, ale lekki, niewiele ważący. Ciasto mięciutkie, żółte, elastyczne (lecz nie gumowe), palce same wpadają do środka. Nadzienia stosunkowo niewiele, jeden kleks wtłoczony od góry, ale mnie to odpowiada, bo bardziej lubię smak ciasta. Pączek był tradycyjny i wyróżniał się świeżością i miękkością Ocena: 9/10” – ocenił redaktor Piotr.

11 z 15
Pączki z regionalnej piekarni Warmińska w Elblągu —...
fot. Ingrid Hintz-Nowosad

Pączki z Elbląga

Pączki z regionalnej piekarni Warmińska w Elblągu — tradycyjny z powidłami śliwkowymi za 5 zł, inne wersje smakowe — z nadzieniem: pistacjowym, adwokatem, marcepanowym, kokosowym czy toffi za 6 złotych. Pochłonięty do porannej kawy pączuś z malinowym nadzieniem — pączek idealny — lekki, spłaszczony z ładną białą obrączką wokół, chrupiąca skórka z lukrem i dużo malinowego nadzienia — naprawdę malinowego, a nie pulpy o smaku malin. A, że jak donoszą naukowcy, jeden ze sposobów na spalenie kalorii z jednego pączka to pisanie na komputerze przez 1 godzinę i 39 minut, to w sumie mogę dzisiaj kilka pączków skonsumować — dodała zastępczyni redaktora naczelnego Ingrid.

12 z 15
Redaktorka Marta wypróbowała pączek z różą z piekarni...
fot. Marta Siesicka-Osiak

Pączek z różą Oskroba

Redaktorka Marta wypróbowała pączek z różą z piekarni Oskroba, który kosztował 3,69 zł za sztukę. Według niej był zaskakująco tani, ładny i smaczny! Zachwalała delikatne, puszyste ciasto, aromatyczne nadzienie w odpowiedniej ilości. Jako minus dodała, że dla niej był minimalnie za tłusty i miał za dużo lukru. Oceniła go na mocne 8/10 punktów.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Bezglutenowe bułki z soczewicy. Przebojowy przepis z TikToka

Bezglutenowe bułki z soczewicy. Przebojowy przepis z TikToka

Ta sałatka to hit każdej imprezy. Zrobisz ją w kwadrans i tak samo szybko zniknie

Ta sałatka to hit każdej imprezy. Zrobisz ją w kwadrans i tak samo szybko zniknie

Wyśmienity skubaniec z agrestem do kawy. To ciasto w retro stylu

Wyśmienity skubaniec z agrestem do kawy. To ciasto w retro stylu

Zobacz również

To ciasto na gofry zawsze się udaje. Upieczesz je w 30 minut

To ciasto na gofry zawsze się udaje. Upieczesz je w 30 minut

Wyśmienity skubaniec z agrestem do kawy. To ciasto w retro stylu

Wyśmienity skubaniec z agrestem do kawy. To ciasto w retro stylu