Mam dziś dla ciebie trzy pomysły na to, co można zrobić ze szczypiorku. To masło szczypiorkowe, sos oraz prosta surówka do obiadu. Szczypiorek może być wspaniałą bazą do różnych przystawek. Warto włączać go do jadłospisu, ponieważ zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Do przygotowania potraw możesz używać zarówno młodego jak i starszego szczypiorku – w zależności od sezonu.
Masło szczypiorkowe doskonale sprawdzi się jako dodatek na kanapki, ale nie tylko. Podaj je do steków wołowych albo pieczeni. Masełko cudownie roztopi się na mięsie i nada mu wspaniały aromat. Będzie pasowało także do pieczonych ziemniaków. Z kolei sos szczypiorkowy doskonale sprawdzi się jako dodatek do zimnych mięs, wędlin oraz przystawek, np. roladek z szynki. Zachęcam cię także do przygotowania prostej surówki ze szczypiorkiem. Taka chrupiąca porcja zdrowia na talerzu urozmaici każdy posiłek.
Masło szczypiorkowe – przepis
Składniki:
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
100 g dość miękkiego masła,
sól.
Jak zrobić masło szczypiorkowe?
Szczypiorek umyj i dokładnie osusz, a następnie drobno go posiekaj.
Wymieszaj masło ze szczypiorkiem. Najlepiej, jeśli masło będzie miało temperaturę pokojową. Łatwiej je wymieszać, a następnie zawinąć w roladkę.
Po zawinięciu schłodź masło i przed podaniem pokrój je w talarki. Takie talarki z masła szczypiorkowego możesz podawać do kanapek albo do steków.
Sos szczypiorkowy – przepis
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
2 jajka,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól, cukier do smaku.
Jak zrobić sos szczypiorkowy?
Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź i obierz.
Wyjmij żółtka z jajek, przełóż do miseczki, dodaj oliwę i utrzyj całość na gładką masę.
Dopraw masę sokiem z cytryny, solą i cukrem. Możesz też rozrzedzić sos wodą, śmietanką lub bulionem.
Na koniec dodaj do masy posiekany szczypiorek oraz białka jajek.
Sos szczypiorkowy podawaj do wędlin, mięs na zimno oraz galaretek mięsnych.
Szczypiorek ze śmietaną – przepis na surówkę do obiadu
Składniki:
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
1 ogórek gruntowy,
4 rzodkiewki,
4 łyżki jogurtu,
łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz do smaku.
Kulinaria

Jak zrobić szczypiorek ze śmietaną?
Ogórka obierz i drobno pokrój lub zetrzyj na tarce.
Rzodkiewkę umyj i także zetrzyj lub pokrój na drobniutkie kawałki.
Szczypiorek umyj i posiekaj.
Warzywa umieść w miseczce, dodaj śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszaj.
Szczypiorek ze śmietaną podawaj jako surówkę do obiadu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!