
Sałatka szwedzka. Krok 7
Następnie rozłóż ogórki w słoikach, lekko je dociskając. Przygotuj zalewę: zagotuj 450 ml wody z 1 szklanką cukru. Wlej 1 szklankę octu i ponownie zagotuj.

Sałatka szwedzka. Krok 8
Zalej ogórki jeszcze ciepłą zalewą. Możesz delikatnie i ostrożnie wymieszać ogórki, by pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pamiętaj, by wszystkie ogórki były zakryte zalewą. W innym przypadku może to wpłynąć na psucie się sałatki.

Sałatka szwedzka. Krok 9
Zakręć słoiki i zapasteryzuj. Ja wybrałam metodę na mokro — do garnka włożyłam ściereczkę i ustawiałam na niej słoiki, tak by się nie dotykały. Następnie wlałam wody do 3/4 wysokości słoika i ustawiłam na średni gaz. Po 10 minutach gotowania wyjęłam słoiki i ustawiłam do góry dnem.

Sałatka szwedzka. Krok 10
Sałatkę szwedzką najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.