5 z 15

fot. Katarzyna Puczyńska
Sałatka szwedzka. Krok 3
Zimną wodę (2 szklanki) wymieszaj z solą (ok. 1/3 szklanki). Tak przygotowaną solanką zalej ogórki i odstaw na godzinę.
6 z 15

fot. Katarzyna Puczyńska
Sałatka szwedzka. Krok 4
Jeśli twoje ogórki są grubsze, to możesz jeszcze wydłużyć czas ich moczenia. Następnie odcedź ogórki i wylej słoną wodę.
7 z 15

fot. Katarzyna Puczyńska
Sałatka szwedzka. Krok 5
Marchewki umyj i obierz. Pokrój je w cienkie plasterki.
8 z 15

fot. Katarzyna Puczyńska
Sałatka szwedzka. Krok 6
Rozłóż marchewkę po równo do czystych, wyparzonych słoików. Dodaj przyprawy: czarny pieprz, ziele angielskie i ziela gorczycy.