9 z 19

fot. Katarzyna Puczyńska
Tarta Tatin. Krok 7
Doprowadź masło z cukrem do zagotowania. Jak już zacznie bulgotać, to włóż jabłka. Układaj je okrągłą częścią do spodu.
10 z 19

fot. Katarzyna Puczyńska
Tarta Tatin. Krok 8
Smaż jabłka, aż zmiękną, a karmel nabierze złocistego, apetycznego koloru. Może to zająć nawet 10 minut. Zdejmij patelnie z ognia.
11 z 19

fot. Katarzyna Puczyńska
Tarta Tatin. Krok 9
Wyjmij zimne ciasto z lodówki. Podsypując odrobiną mąki, staraj się je rozwałkować na okrągły kształt, nieco większy niż patelnia.
12 z 19

fot. Katarzyna Puczyńska
Tarta Tatin. Krok 10
Jeśli nie masz patelni, w które można piec w piekarniku, to przełóż ostrożnie jabłka do blaszki, przelewając cały karmel. Ja zrobiłam je od początku do końca na patelni.