Recykling na naszym talerzu. Nowy trend w naszych nawykach. Jak sprytnie oszczędzać przy zamawianiu jedzenia?

OPRAC.:
Magdalena Dańda-Pyzik
Magdalena Dańda-Pyzik
Polacy to bardzo przedsiębiorczy naród, który uczy się wykorzystywać nadmiar jedzenia. Wiele osób nie wyrzuca resztek zamawianych potraw, tylko tworzy z nich nowe dania.
Polacy to bardzo przedsiębiorczy naród, który uczy się wykorzystywać nadmiar jedzenia. Wiele osób nie wyrzuca resztek zamawianych potraw, tylko tworzy z nich nowe dania. Prostock-Studio/Getty Images/zdjęcie ilustracyjne
Z roku na rok rośnie nasza świadomość dotycząca oszczędzania wody czy segregowania odpadów. Okazuje się, że zmianom ulegają także nawyki związane z zamawianiem jedzenia. Badania potwierdzają, że na talerzach Polaków zagościł nowy trend - sprytnej oszczędności, który budzi w nas nowe pokłady kreatywności. Już 43% Polaków wykorzystuje pozostałości z zamówionych potraw do przygotowania nowego dania.

Otaczająca nas rzeczywistość dynamicznie się zmienia. Ostatnie lata mocno wpłynęły na to, w jaki sposób pracujemy, robimy zakupy i jemy. Sytuacja ekonomiczna, zwłaszcza rosnąca inflacja, powoduje, że szukamy sposobów na oszczędzanie i lepsze wykorzystanie różnych produktów. Jednocześnie, w niepewnych czasach, nie chcemy zupełnie rezygnować z tego, co sprawia nam przyjemność.

Kreatywne zamawianie

Pierwsze skojarzenia ze Światowym Dniem Recyklingu? Segregowanie odpadów, oszczędzanie wody. A mniej standardowe? Z badania przeprowadzonego na zlecenie Pyszne.pl wynika, że recykling może się zacząć na naszym talerzu!

W odpowiedzi na wzrost cen szukamy kreatywnych sposobów na połączenie sprytnego oszczędzania i chęci dbania o środowisko z zamawianiem jedzenia. Jednym z nich jest wykorzystanie tego co zostanie z zamówionych potraw do przygotowania czegoś nowego. Aż 43% Polaków tworzy w ten sposób kolejne dania.

– Rozsądne rozporządzanie zasobami, czyli znana pokoleniom naszych babć tzw. „gospodarność”, to dziś mocno zauważalny trend. Jego popularność jest podyktowana zarówno wymuszonymi kryzysem cięciami w domowym budżecie przeciętnego konsumenta, jak i wzrostem jego świadomości. Pragniemy minimalizować nasz negatywny wpływ na środowisko i podejmować bardziej odpowiedzialne decyzje konsumenckie. Nie chcemy przy tym rezygnować z komfortu i przyzwyczajeń – wyjaśnia na łamach Raportu Food Trendów 2022 Barbara Starecka, blogerka i dziennikarka znana jako Nakarmiona Starecka.

Zmianom uległo także nasze podejście do planowania posiłków. Ponad jedna trzecia respondentów zamawia potrawy z myślą o zjedzeniu ich kolejnego dnia. Chcąc znaleźć kompromis między oszczędnościami a ulubioną kuchnią i wyjściem do restauracji, 59% Polaków przeglądając menu, szuka najtańszych opcji. Tylko 12% badanych twierdzi, że robi to rzadko lub bardzo rzadko.

Innym sposobem na sprytne połączenie przyjemności z zamówienia ulubionej potrawy z dbałością o budżet domowy jest wybór dania głównego i przygotowanie dodatków samemu. Do tej kreatywnej grupy należą głównie młodsze osoby w wieku od 18 do 24 lat (32%) oraz w wieku 25 do 34 lat (37%).

Wyniki badania Pyszne.pl potwierdzają, że dla wielu Polaków Światowy Dzień Recyklingu trwa przez cały rok. W odpowiedzi na wzrost cen i usług znaleźliśmy różne metody na połączenie sprytnego oszczędzania z dbałością o środowisko. Tym samym niszowy w przeszłości trend „zero waste” stał się częścią naszej codzienności, w tym wyborów zakupowych i planowania wydatków.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera