Puszysty sernik pomarańczowy z piernikowym spodem. Zachwycające ciasto na święta i nie tylko. Rozpływa się w ustach

Karolina Głogowska
Sernik pomarańczowy to ciasto, które zachwyci na świątecznym stole
Sernik pomarańczowy to ciasto, które zachwyci na świątecznym stole GettyImages/EkaterinaSmirnova/zdjęcie ilustracyjne
Puszysty sernik pomarańczowy to efektowne ciasto, które pięknie ozdobi świąteczny stół, a smakiem zachwyci gości. Dodatek soku z pomarańczy i skórki pomarańczowej sprawa, że sernik jest niezwykle aromatyczny.

W skrócie:

Sernik pomarańczowy to lekkie ciasto, które warto upiec o każdej porze roku. Obłędnie pachnie pomarańczami, więc wielu z nas będzie się kojarzyło z Bożym Narodzeniem. Proponuję zrobić do niego piernikowy spód z ciasteczek, żeby jeszcze bardziej podkreślić świąteczny charakter ciasta. Wierzch możesz udekorować suszonymi owocami i orzechami lub w wersji jeszcze bardziej „na bogato” – kremem kajmakowym. Do przygotowania masy serowej wykorzystuję ser z wiaderka i całą pomarańczę. Będziemy potrzebować wyciśniętego z niej soku oraz otartej skórki. Z tego powodu lepiej postawić na ekologiczne, niewoskowane owoce. Pomarańczę warto także przed użyciem polać wrzątkiem.

Przepis na sernik pomarańczowy

Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie 50 minut

Porcja: średnia blacha

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,

  • 1 duża pomarańcza,

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

  • opakowanie budyniu waniliowego,

  • 2 jajka,

  • pół szklanki cukru.

Na spód piernikowy:

  • 200 g kruchych ciastek kakaowych,

  • 3 łyżki masła,

  • łyżka przyprawy piernikowej.

Jak zrobić sernik pomarańczowy?

  1. Najpierw przygotuj spód. W rondelku rozpuść masło. Ciastka rozkrusz za pomocą blendera. Dodaj masło i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie ugnieć łyżką spód. Wstaw do lodówki.

  2. Nagrzej piekarnik do 170 stopni.

  3. Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. W misce zmiksuj twaróg sernikowy, mąkę i budyń.

  4. Z pomarańczy otrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Oba składniki dodaj do masy serowej i wymieszaj szpatułką.

  5. Wyjmij formę ze spodem z lodówki, wylej na nią ciasto i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku na 10 minut, potem uchyl drzwiczki i zostaw ciasto do ostygnięcia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni