W skrócie:
Sernik pomarańczowy to lekkie ciasto, które warto upiec o każdej porze roku. Obłędnie pachnie pomarańczami, więc wielu z nas będzie się kojarzyło z Bożym Narodzeniem. Proponuję zrobić do niego piernikowy spód z ciasteczek, żeby jeszcze bardziej podkreślić świąteczny charakter ciasta. Wierzch możesz udekorować suszonymi owocami i orzechami lub w wersji jeszcze bardziej „na bogato” – kremem kajmakowym. Do przygotowania masy serowej wykorzystuję ser z wiaderka i całą pomarańczę. Będziemy potrzebować wyciśniętego z niej soku oraz otartej skórki. Z tego powodu lepiej postawić na ekologiczne, niewoskowane owoce. Pomarańczę warto także przed użyciem polać wrzątkiem.
Przepis na sernik pomarańczowy
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie 50 minut
Porcja: średnia blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
Na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
1 duża pomarańcza,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
opakowanie budyniu waniliowego,
2 jajka,
pół szklanki cukru.
Na spód piernikowy:
200 g kruchych ciastek kakaowych,
3 łyżki masła,
łyżka przyprawy piernikowej.
Jak zrobić sernik pomarańczowy?
Najpierw przygotuj spód. W rondelku rozpuść masło. Ciastka rozkrusz za pomocą blendera. Dodaj masło i przyprawę do piernika, dokładnie wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie ugnieć łyżką spód. Wstaw do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. W misce zmiksuj twaróg sernikowy, mąkę i budyń.
Z pomarańczy otrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok. Oba składniki dodaj do masy serowej i wymieszaj szpatułką.
Wyjmij formę ze spodem z lodówki, wylej na nią ciasto i piecz ok. 50 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku na 10 minut, potem uchyl drzwiczki i zostaw ciasto do ostygnięcia.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
