W skrócie:
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy sernik, którym w te święta zachwycisz gości, to polecam ci ten przepis. Sernik czekoladowy jest po prostu obłędny. Choć ciasto jest mocno czekoladowe, to wcale nie wychodzi za słodkie, bo całość równoważy kwaskowata masa serowa. To połączenie warto wypróbować chociaż raz. Jestem jednak przekonana, że będziesz wracać do tego przepisu wielokrotnie, tak jak ja. Do sernika robię dodatkowo polewę czekoladową, która wychodzi lekko chrupiąca, prawie jak pralina. Jeśli chcesz, żeby masa serowo-czekoladowa wyszła jeszcze bardziej kremowa, dodaj do niej krem czekoladowy.
Sernik czekoladowy – przepis na mocno czekoladowe ciasto
Składniki:
1 kg twarogu z wiaderka,
150 g czekolady deserowej,
2 łyżki kakao,
5 jajek,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka budyniu śmietankowego,
2 łyżki miękkiego masła,
3/4 szklanki cukru.
Na czekoladowy spód:
¾ szklanki mąki,
pół kostki zimnego masła,
4 łyżki kakao,
szczypta soli
Na polewę czekoladową:
4 łyżki masła,
łyżka kakao,
5 łyżek mleka,
3 łyżki cukru pudru.
Jak zrobić sernik czekoladowy z polewą czekoladową?
Przygotuj spód sernika. Mąkę wsyp do miski, dodaj masło, kakao i sól, po czym szybko zagnieć na jednolite ciasto.
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i ułóż na niej spód do sernika, lekko ugniatając. Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 165 stopni.
Czekoladę deserową rozpuść w rondelku z masłem i lekko ostudź.
Przygotuj masę serowo-czekoladową. W misce umieść twaróg z wiaderka, dodaj jajka, cukier i zacznij miksować na wolnych obrotach. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę, kakao, mąkę i budyń. Powoli zmiksuj. Opcjonalnie dodaj do masy krem czekoladowy.
Wyjmij formę ze spodem i wlej na nią masę serowo-czekoladową. Piecz sernik ok. 50 minut. Zostaw do ostygnięcia w piekarniku. Po 20 minutach lekko uchyl drzwiczki.
Przygotuj polewę. Masło, kakao, mleko i cukier puder umieść w rondelku i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
Polewę wylej na lekko przestudzony sernik. Zostaw do ostygnięcia. Gotowy sernik możesz jeszcze udekorować wiórkami startej czekolady lub posypać kakao.
Kulinaria

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!