Obłędny chlebek marchewkowy. To hit każdej imprezy. Przygotowanie zajmie ci niecałe pół godziny

Marta Siesicka-Osiak
Chlebek marchewkowy to ciasto, które zawsze się udaje. Kluczowa jest jednak jakość użytych składników.
Chlebek marchewkowy to ciasto, które zawsze się udaje. Kluczowa jest jednak jakość użytych składników. wahyu_t/Freepik
Chlebek marchewkowy to ciasto, które można przygotować zarówno na co dzień – do popołudniowej kawy, jak i na imprezę. Z miejsca zyskuje grono fanów, którzy od pierwszego kęsa pytają o przepis na to wyjątkowe ciasto marchewkowe.

Spis treści

Chlebek marchewkowy to proste ciasto na oleju, które przygotuje się dosłownie w pół godziny. Jest wilgotne, aromatyczne i nigdy nie zdarzyło mi się, aby pojawił się w nim zakalec. Do jego przygotowania zawsze używam świeżych i soczystych marchewek z bazarku, które ścieram na tarce o drobnych oczkach.

Piekę je w podłużnej, prostokątnej formie, co sprawia, że pięknie wyrasta i łatwo się je kroi. Polewę przygotowuję, dopiero kiedy ciasto przestygnie i smaruję nim grubo jego wierzch. Ciasto można przygotować nawet dwa dni przed planowanym przyjęciem, bo naprawdę długo zachowuje świeżość.

Chlebek marchewkowy – przepis na proste ciasto

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 175 ml oleju roślinnego,
  • 4 duże jajka w temperaturze pokojowej,
  • 5 soczystych marchewek średniej wielkości (ok. 350 g),
  • 1 duże jabłko np. Gala,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta soli.

Polewa:

  • 1 opakowanie kremowego serka kanapkowego (150 g),
  • 75 g cukru pudru,
  • skórka otarta z połowy cytryny.

Dekoracja:

  • garść orzechów pekan lub włoskich.

Jak zrobić szybki chlebek marchewkowy?

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki i jabłka myję, obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jajka ubijam mikserem, dodaję cukier, a następnie – cały czas ubijając – wlewam powoli olej.
  3. Mąkę, proszek i sodę łączę w dużej misce z przyprawami.
  4. Do sypkich składników wlewam powoli masę z jajek, delikatnie mieszając.
  5. Na koniec dodaję startą marchewkę i jabłka, znów delikatnie łącząc składniki.
  6. Przelewam ciasto do formy o długości ok. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawiam na 50-55 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu.
  8. Gdy ciasto ostygnie, przygotowuję polewę.
  9. Ucieram serek z cukrem pudrem, dodając na koniec otartą skórkę z cytryny (możesz pominąć ten składnik lub zastąpić go skórką otartą z mandarynki albo połowy pomarańczy). Rozsmarowuję na wierzchu chlebka.
  10. Do dekoracji używam garści orzechów pekan lub włoskich, które wcześniej prażę krótko na patelni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni