Spis treści
Chlebek marchewkowy to proste ciasto na oleju, które przygotuje się dosłownie w pół godziny. Jest wilgotne, aromatyczne i nigdy nie zdarzyło mi się, aby pojawił się w nim zakalec. Do jego przygotowania zawsze używam świeżych i soczystych marchewek z bazarku, które ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Piekę je w podłużnej, prostokątnej formie, co sprawia, że pięknie wyrasta i łatwo się je kroi. Polewę przygotowuję, dopiero kiedy ciasto przestygnie i smaruję nim grubo jego wierzch. Ciasto można przygotować nawet dwa dni przed planowanym przyjęciem, bo naprawdę długo zachowuje świeżość.
Chlebek marchewkowy – przepis na proste ciasto
Składniki:
- 350 g mąki pszennej,
- 200 g drobnego cukru,
- 175 ml oleju roślinnego,
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej,
- 5 soczystych marchewek średniej wielkości (ok. 350 g),
- 1 duże jabłko np. Gala,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta soli.
Polewa:
- 1 opakowanie kremowego serka kanapkowego (150 g),
- 75 g cukru pudru,
- skórka otarta z połowy cytryny.
Dekoracja:
- garść orzechów pekan lub włoskich.
Jak zrobić szybki chlebek marchewkowy?
Sposób przygotowania:
- Marchewki i jabłka myję, obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach.
- Jajka ubijam mikserem, dodaję cukier, a następnie – cały czas ubijając – wlewam powoli olej.
- Mąkę, proszek i sodę łączę w dużej misce z przyprawami.
- Do sypkich składników wlewam powoli masę z jajek, delikatnie mieszając.
- Na koniec dodaję startą marchewkę i jabłka, znów delikatnie łącząc składniki.
- Przelewam ciasto do formy o długości ok. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam na 50-55 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu.
- Gdy ciasto ostygnie, przygotowuję polewę.
- Ucieram serek z cukrem pudrem, dodając na koniec otartą skórkę z cytryny (możesz pominąć ten składnik lub zastąpić go skórką otartą z mandarynki albo połowy pomarańczy). Rozsmarowuję na wierzchu chlebka.
- Do dekoracji używam garści orzechów pekan lub włoskich, które wcześniej prażę krótko na patelni.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria

Wideo