Marta Siesicka-Osiak
redaktorkaStrona ZdrowiaWarszawa
36 materiałów
W zakresie moich głównych zainteresowań znajduje się obecnie szeroko pojęta medycyna alternatywna, jednak tylko taka, która ma poparcie w badaniach naukowych. Jak mówił ojciec medycyny, Hipokrates:
„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.”, przy jednoczesnym założeniu, że: „W rzeczywistości są dwie możliwości, nauka i opinia; pierwsza rodzi wiedzę, druga ignorancję."
Z przyjemnością poznaję i zgłębiam właściwości zdrowotne poszczególnych roślin. W wielu przypadkach mogą być dużym wsparciem dla nowoczesnych terapii farmakologicznych, tak jak:
Lubię zwracać uwagę Czytelników na proste, naturalne sposoby, służące podniesieniu odporności i polepszeniu samopoczucia, które można osiągnąć m.in. przez:
Ze względu na dotychczasowe doświadczenie w portalu newsowym, odnajduję się także w pisaniu na temat aktualnych wydarzeń związanych ze światem medycyny. Jestem ciekawa ludzi i lubię poznawać ich historie oraz opinie, dlatego chętnie rozmawiam także z profesjonalistami. W szczególności bliski jest mi temat rodzicielstwa i opieki nad dziećmi oraz szeroko pojęta psychologia. Z tej pasji powstały rozmowy ze specjalistkami:
- Zdarza Ci się straszyć swoje dziecko? Lepiej przestań. Psycholog mówi o negatywnych skutkach straszenia dziecka Babą Jagą i Złym Panem
- 5 pytań o zespół Aspergera. Ekspertka tłumaczy: skąd bierze się zaburzenie? Jakie daje objawy? Kiedy udać się z dzieckiem do specjalisty?
- Mama Terapeutka o budowaniu więzi z dzieckiem: bądź obecny, słuchaj, odpowiadaj, zaciekaw i baw się dobrze
Jak trafiłam do serwisu Strona Zdrowa?
Od 2007 roku lat pracuję jako dziennikarka i redaktorka. Na początku swojej kariery zawodowej, zanim trafiłam do Polska Press, byłam związana z drukowaną prasą wnętrzarska, a następnie z portalem zajmującym tematyką lokalną. Chcąc poszerzać swoje horyzonty, rozwijać zainteresowania i pogłębiać wiedzę, postanowiłam rozpocząć współpracę ze Stroną Zdrowia.
O mnie
Na co dzień staram się wykorzystywać w praktyce to, o czym piszę zawodowo. Praktykuję medytację i doceniam wypoczynek na łonie natury. Dużą przyjemność daje mi obcowanie z przyrodą, a także podglądanie jej cudów i uwiecznianie ich na zdjęciach. Moim nieodzownym towarzyszem od najmłodszych lat są książki.
Czysta Piętnastka 2024. To lista owoców i warzyw, w których jest najmniej chemii
Czysta Piętnastka to coroczna lista przygotowywana przez organizację ekologiczną Environmental Working Group (EWG). Znajdują się na niej warzywa i owoce...
Groźna bakteria w mięsie z supermarketu. Sprawdź, co robić, jeśli masz je w lodówce
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem mięsa zanieczyszczonego pałeczkami Salmonelli. Jego zjedzenie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego....
Co stanie się z twoim organizmem, jeśli będziesz codziennie jeść jajka?
Jajko na miękko, jajko faszerowane, a może na twardo? Sposobów przygotowania tego wyjątkowo pożywnego produktu jest naprawdę wiele. Ponieważ sięgamy po nie...
Brudna Dwunastka 2024. Oto najbardziej zanieczyszczone chemią warzywa i owoce
Co roku, Environmental Working Group (EWG), amerykańska organizacja ekologiczna, publikuje listę warzyw i owoców z najwyższymi poziomami pestycydów, znaną jako...
Jak rozpoznać dobry miód i odróżnić go od fałszywego? Nowe przepisy mogą to ułatwić
Miód jest naturalnym źródłem wielu cennych substancji odżywczych. Jednak ten kupiony w sklepie, nie zawsze będzie miał właściwości lecznicze, na które liczymy....
Komu szkodzi jedzenie bananów? Dla niektórych osób mogą być szkodliwe
Banany to jedne z najpopularniejszych i najbardziej lubianych owoców na świecie. Są świetnym źródłem sycącego błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych....
Przysmak influencerów: zbierz i zjedz na zdrowie. W czekoladzie, miodzie lub... occie
Na drzewach pojawiły się już pierwsze kwiaty! Kwitnie m.in. leszczyna. Jej smukłe kotki to przyszłe… orzechy laskowe. Ale z ich zbiorami nie musisz czekać do...
Odchudzone i zdrowsze pączki. Przepisy nie tylko na tłusty czwartek
Masz ochotę na pączka, ale obawiasz się tego, że ma dużo kalorii? Upiecz go! Ta metoda może zmniejszyć wartość energetyczną ciastka nawet o połowę. Poza tym...
Ile kalorii ma pączek, a ile faworki? To warto wiedzieć w tłusty czwartek
Ile kalorii ma pączek? Choć mówi się, że pączki jedzone w tłusty czwartek nie tuczą, dobrze znać odpowiedź na to pytanie. Warto mieć bowiem świadomość tego, ile...
7 powodów, dla których warto jeść kapustę pekińską. Skorzystają kości, oczy i serce
Kapusta pekińska to niedrogie warzywo o wielu możliwościach przyrządzania. Nadaje się do jedzenia na surowo w postaci surówek, ale także jakoś składnik dań...