Marta Siesicka-Osiak
wydawca onlineStrona ZdrowiaWarszawa
14 materiałów
W zakresie moich głównych zainteresowań znajduje się obecnie szeroko pojęta medycyna alternatywna, jednak tylko taka, która ma poparcie w badaniach naukowych. Jak mówił ojciec medycyny, Hipokrates:
„Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem.”, przy jednoczesnym założeniu, że: „W rzeczywistości są dwie możliwości, nauka i opinia; pierwsza rodzi wiedzę, druga ignorancję."
Z przyjemnością poznaję i zgłębiam właściwości zdrowotne poszczególnych roślin. W wielu przypadkach mogą być dużym wsparciem dla nowoczesnych terapii farmakologicznych, tak jak:
Lubię zwracać uwagę Czytelników na proste, naturalne sposoby, służące podniesieniu odporności i polepszeniu samopoczucia, które można osiągnąć m.in. przez:
Ze względu na dotychczasowe doświadczenie w portalu newsowym, odnajduję się także w pisaniu na temat aktualnych wydarzeń. Jestem ciekawa ludzi i lubię poznawać ich historie oraz opinie, dlatego chętnie rozmawiam także z profesjonalistami. W szczególności bliski jest mi temat rodzicielstwa i opieki nad dziećmi oraz szeroko pojęta psychologia. Z tej pasji powstały rozmowy ze specjalistkami:
- Zdarza Ci się straszyć swoje dziecko? Lepiej przestań. Psycholog mówi o negatywnych skutkach straszenia dziecka Babą Jagą i Złym Panem
- 5 pytań o zespół Aspergera. Ekspertka tłumaczy: skąd bierze się zaburzenie? Jakie daje objawy? Kiedy udać się z dzieckiem do specjalisty?
- Mama Terapeutka o budowaniu więzi z dzieckiem: bądź obecny, słuchaj, odpowiadaj, zaciekaw i baw się dobrze
Jak trafiłam do serwisu Strona Zdrowa?
Od 2007 roku lat pracuję jako dziennikarka i redaktorka. Na początku swojej kariery zawodowej, zanim trafiłam do Polska Press, byłam związana z drukowaną prasą wnętrzarska, a następnie z portalem zajmującym tematyką lokalną. Chcąc poszerzać swoje horyzonty, rozwijać zainteresowania i pogłębiać wiedzę, postanowiłam rozpocząć współpracę ze Stroną Zdrowia.
O mnie
Na co dzień staram się wykorzystywać w praktyce to, o czym piszę zawodowo. Praktykuję medytację i doceniam wypoczynek na łonie natury. Dużą przyjemność daje mi obcowanie z przyrodą, a także podglądanie jej cudów i uwiecznianie ich na zdjęciach. Moim nieodzownym towarzyszem od najmłodszych lat są książki.
Pyszna zapiekanka z kapustą włoską. Zrób na obiad zamiast gołąbków
Lubisz gołąbki, ale nie chcesz stać w kuchni pół dnia? Mam dla ciebie przepis na pyszną zapiekankę mięsną z kapustą i pomidorami. Smakuję wyśmienicie, a jej...
Babcine kluseczki naleśnikowe do rosołu. Ich smak przenosi w czasie
Makaron naleśnikowy to dla wielu z nas wspomnienie z dzieciństwa. Jeśli masz ochotę na taki nostalgiczny powrót do przeszłości, mam dla ciebie sprawdzony...
Pasta twarogowa w trzech odsłonach: zielona, czerwona i różowa. Którą wybierzesz?
Pasty twarożkowe to zdrowa propozycja na śniadanie lub kolację. Najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do kanapek, choć można je także podać np. jako dip...
HIT DNIAPierś z kurczaka z rodzynkami. Pomysł na prosty i pyszny obiad
Pierś z kurczaka z rodzynkami to propozycja dla łasuchów. Z pewnością przypadnie ona do gustu osobom lubiącym słodkie smaki. Miód i brzoskwinie to dość...
Surówka z kapusty pekińskiej inaczej. Ten owoc nadaje jej zupełnie inny wymiar smaku
Surówka z kapusty pekińskiej to uniwersalny dodatek do obiadu, ale także lekka propozycja na imprezę. Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub gości? Podaj kapustę...
Biorę selera naciowego i robię z niego zupę. Zajada się nią cała rodzina
Zupa z selera naciowego to świetna alternatywa dla tradycyjnej jarzynowej. Przygotowuje się ją równie szybko i prosto. Jest smaczna i zdrowa, a jednocześnie...
HIT DNIADubajskie tiramisu skradnie każde serce. Przygotujesz je w kilka minut
Dubajska czekolada podbiła szturmem serca smakoszy na całym świecie. Dubajskie tiramisu to kolejna propozycja dla amatorów połączenia pistacji i „anielskich...
Cypryjskie kotleciki z mięsa mielonego. Zrób na obiad zamiast nuggetsów
Kotlety mielone to jeden z ulubionych obiadów Polaków. Dziś mam dla ciebie pomysł na przygotowanie ich w sposób inny niż zwykle. Co powiesz na cypryjskie...
Najlepszy gulasz z indyka. Dwa nietypowe dodatki zmieniają całkowicie smak obiadu
Dobry gulasz z mięsa z indyka na obiad to idealna propozycja na chłodne dni. Odpowiednio dobrane dodatki oraz przyprawy, sprawiają, że ma oryginalny,...
Słodko-ostry sos do sałaty z miodem i musztardą. Pasuje do wszystkiego!
Sos do sałaty to podstawa udanego dania. Ważne są zarówno jakość jego składników – przede wszystkim dobra oliwa, jak i odpowiednia kompozycja smaków. Jeśli...