W skrócie:
Najnowsza książka Jamiego Olivera „Po prostu Jamie. Szybko i łatwo” w Polsce ukazuje się nakładem Wydawnictwa Insignis. We wstępie popularny kucharz deklaruje, że jego dania są pożywne i smaczne, dzięki czemu możesz karmić nimi bez obaw swoją rodzinę. Ponadto Jamie Oliver chce dostarczyć ci jedną z najszczęśliwszych chwil w życiu, jaką jest gotowanie i karmienie rodziny.
„Jeśli ta książka zainspiruje cię do rozpoczęcia lub kontynuowania gotowania, będzie to oznaczać, że dobrze wykonałem swoje zadanie. Mam nadzieję, że znajdziesz tu pomysły, które na stałe wejdą do twojego kuchennego repertuaru” – dodaje.
Pamiętaj, że Jamie Oliver uznaje 5 produktów jako podstawowe w domowej spiżarni i często ich nie wyszczególnia w konkretnym przepisie. Wśród nich są to oliwa do smażenia, oliwa z oliwek do dressingów, czerwony ocet winny, sól morska i świeżo mielony czarny pieprz. Te składniki będą także przydatne przy robieniu soczystego smashburgera z wołowiny.

Smashburger – przepis Jamiego Olivera
Liczba porcji: 1 porcja.
Czas przygotowania: 12 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1/4 małej cebuli,
oliwa,
125 g mielonej wołowiny,
1 łyżeczka przyprawy cajun,
1 bułka do burgera,
2 korniszony,
musztarda amerykańska do podania,
1 pomidor,
garść liści różnych sałat.
Jak zrobić smashburgera z wołowiny?
Sposób przygotowania:
Obierz cebulę, pokrój w cieniutkie plasterki i podziel na krążki. Postaw dużą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, wlej na nią 1 łyżkę oliwy i smaż cebulę kilka minut, często mieszając. Przesuń ją na jedną stronę patelni.
Uformuj z mięsa mielonego kotlet grubości mniej więcej ½ cm i nieco większy niż bułka. Umieść go na patelni, dopraw pieprzem i przyprawą cajun, na wierzchu ułóż krążki cebuli i łopatką porządnie wciśnij je w mięso.
Smaż kotlet po jakieś 2 minuty z każdej strony, aż dobrze się przypiecze. Przez ostatnią minutę opiekaj na pustej części patelni połówki bułki.
Posmaruj dolną część bułki ketchupem i połóż na niej mięso. Na nim umieść korniszon pokrojony w plasterki, na to wyciśnij tyle musztardy, ile lubisz, i przykryj górną połową bułki.
Pokrój pomidor i drugi korniszon w plasterki i razem z liśćmi sałat podaj obok burgera. Możesz też wszystko upchnąć do środka – wybór należy do ciebie.
Kulinaria

W jednej porcji znajdują się 579 kalorie, 33,3 g tłuszczy, 10,3 g tłuszczy nasyconych, 32,6 g białka, 37,3 g węglowodanów, 12,6 g cukru, 1,2 g soli i 4,2 g błonnika.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jamiego Olivera „Po prostu Jamie” w przekładzie Marii Brzozowskiej, wydanej przez Insignis Media © Jamie Oliver Enterprises Limited (2024 Simply Jamie). Zdjęcie: © David Loftus, 2024.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!