W skrócie:
Takie mini burgery z indyka możesz zrobić w bardziej dietetycznej wersji. Wystarczy, że kotlety upieczesz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut, aż będą rumiane. Co więcej, podawaj je z bułkami pełnoziarnistymi. Dzięki temu dostarczysz sobie i rodzinie jeszcze więcej błonnika. Gotowe mini burgery z indyka lubię podawać z domowymi frytkami i lekką sałatką coleslaw. Nadmiar kotletów możesz zamrozić, przechowywać w pojemniku przeznaczonym do mrożenia żywności i zjeść w ciągu 3 miesięcy.
Mini burgery z indyka – przepis dla całej rodziny
Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Na burgery:
500 g mielonego mięsa z indyka,
1 jajko,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
2 łyżki bułki tartej,
1 łyżeczka musztardy dijon,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka oleju roślinnego do smażenia.
Dodatki:
12 małych bułeczek,
1 mała sałata np. rzymska,
1 pomidor,
6 plasterków ogórka kiszonego,
12 plasterków sera np. cheddar.
Sos:
4 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu,
1 łyżeczka musztardy,
1 łyżeczka miodu,
szczypta soli i pieprzu.
Jak zrobić mini burgery z indyka?
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mielone mięso z indyka, jajko, posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, musztardę dijon, słodką paprykę, sól i pieprz.
Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Uformuj 12 małych kotlecików.
Rozgrzej olej na patelni na średniej mocy palnika. Smaż kotleciki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i usmażone w środku.
W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, majonez, musztardę, miód, sól i pieprz. Dopraw według smaku.
Przekrój bułeczki na pół i delikatnie opiecz na suchej patelni lub w piekarniku, aby były chrupiące.
Na dolnej części bułki ułóż liść sałaty, kotlet, plasterek sera, pomidora i ogórka.
Posmaruj łyżeczką sosu i przykryj górną częścią bułki.
Kulinaria

Dzięki niewielkim rozmiarom te burgery są poręczne i idealnie wpisują się w każdą okazję. Możesz podać je jako przekąskę lub danie główne na imprezie w większej wersji. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!