Na przystawkę podaję soczyste burgery z indyka. Zrób je, gdy doceniasz zdrowe gotowanie. Te kotlety zawsze robią furorę

Anna Daniluk
Domowe burgery z indyka to zdrowsza alternatywa wobec dań typu fast food.
Domowe burgery z indyka to zdrowsza alternatywa wobec dań typu fast food. stockking/freepik.com/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie, zdrowe i smaczne danie, mini burgery z indyka są w sam raz na rodzinne spotkania. Zrobisz je w mniej niż godzinę, a będą zdrowszą opcją niż fast food z sieciowej restauracji. Przygotowanie ich jest proste, a sięgną po nie nawet dzieci. Poznaj przepis na rodzinne danie.

W skrócie:

Takie mini burgery z indyka możesz zrobić w bardziej dietetycznej wersji. Wystarczy, że kotlety upieczesz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut, aż będą rumiane. Co więcej, podawaj je z bułkami pełnoziarnistymi. Dzięki temu dostarczysz sobie i rodzinie jeszcze więcej błonnika. Gotowe mini burgery z indyka lubię podawać z domowymi frytkami i lekką sałatką coleslaw. Nadmiar kotletów możesz zamrozić, przechowywać w pojemniku przeznaczonym do mrożenia żywności i zjeść w ciągu 3 miesięcy.

Mini burgery z indyka – przepis dla całej rodziny

Liczba porcji: 12 sztuk.

Czas przygotowania: 40 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Na burgery:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka,

  • 1 jajko,

  • 1 mała cebula,

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,

  • 2 łyżki bułki tartej,

  • 1 łyżeczka musztardy dijon,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • sól i pieprz do smaku,

  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia.

Dodatki:

  • 12 małych bułeczek,

  • 1 mała sałata np. rzymska,

  • 1 pomidor,

  • 6 plasterków ogórka kiszonego,

  • 12 plasterków sera np. cheddar.

Sos:

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,

  • 1 łyżka majonezu,

  • 1 łyżeczka musztardy,

  • 1 łyżeczka miodu,

  • szczypta soli i pieprzu.

Jak zrobić mini burgery z indyka?

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj mielone mięso z indyka, jajko, posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, musztardę dijon, słodką paprykę, sól i pieprz.

  2. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Uformuj 12 małych kotlecików.

  3. Rozgrzej olej na patelni na średniej mocy palnika. Smaż kotleciki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i usmażone w środku.

  4. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, majonez, musztardę, miód, sól i pieprz. Dopraw według smaku.

  5. Przekrój bułeczki na pół i delikatnie opiecz na suchej patelni lub w piekarniku, aby były chrupiące.

  6. Na dolnej części bułki ułóż liść sałaty, kotlet, plasterek sera, pomidora i ogórka.

  7. Posmaruj łyżeczką sosu i przykryj górną częścią bułki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dzięki niewielkim rozmiarom te burgery są poręczne i idealnie wpisują się w każdą okazję. Możesz podać je jako przekąskę lub danie główne na imprezie w większej wersji.  Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni