Najlepsze torty na pierwszy dzień świąt. Dobrze nasączony biszkopt i delikatny krem. Poznaj tradycyjne przepisy na tort makowy i orzechowy
Tort orzechowy
Składniki:
Na biszkopt:
- pół szklanki mąki tortowej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 200 g zmielonych orzechów włoskich,
- szklanka cukru,
- 7 jajek,
- szczypta soli.
Do nasączenia blatów:
- pół szklanki kawy z odrobiną alkoholu.
Na krem orzechowy:
- 250 g orzechów włoskich,
- 500 g mascarpone w temperaturze pokojowej,
- 250 g schłodzonej śmietanki kremówki,
- pół szklanki cukru pudru,
- cukier wanilinowy.
Jak zrobić tort orzechowy?
1. Oddzieliłam białka od żółtek. Białka ubiłam na puszystą pianę, po czym dodałam żółtka jedno po drugim. Następnie dodałam cukier łyżka po łyżce. Miksowałam ok. 10 minut do gęstej masy.
2. Przesiałam mąkę i dodałam ją do masy jajecznej, cały czas mieszając. Na koniec dodałam orzechy.
3. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam do niej masę.
4. Piekłam 35 minut w temperaturze 170 stopni.
5. Biszkopt zostawiłam do wystudzenia na całą noc.
6. Przygotowałam krem orzechowy: mascarpone ubiłam w mikserze ze śmietanką i cukrem, na koniec dodałam posiekane drobno orzechy.
7. Przekroiłam biszkopt na blaty, które nasączyłam kawą z alkoholem.
8. Przełożyłam blaty kremem orzechowym. Resztą kremu udekorowałam boki i wierzch tortu.