2 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze torty na pierwszy dzień świąt. Dobrze nasączony biszkopt i delikatny krem. Poznaj tradycyjne przepisy na tort makowy i orzechowy

Tradycyjny tort makowy z kremem kawowym

Składniki:
Na ciasto:
- 250 g suchego maku,
- 250 g drobnego cukru,
- 8 jajek,
- łyżka miodu,
- cukier wanilinowy,
- 3 łyżki kaszy manny,
- łyżka bułki tartej,
- otarta skórka z cytryny,
- garść płatków migdałowych.
Do nasączenia blatów:
- esencja migdałowa,
- zaparzona herbata z cukrem i cytryną.

Na krem kawowy:
- 3 jajka,
- kostka masła w temperaturze pokojowej,
- 200 g drobnego cukru,
- pół szklanki mocnej kawy (np. espresso),
- kieliszek wódki lub innego alkoholu.

Jak zrobić tradycyjny tort makowy?

1. Nagrzałam piekarnik do 170 stopni.
2. Mak sparzyłam, odcedziłam, zmieliłam dwukrotnie w maszynce.
3. Migdały zblendowałam na proszek.
4. Oddzieliłam żółtka od białek. Żółtka utarłam z cukrem, a z białek ubiłam sztywną pianę.
5. Do dużej miski wlałam utarte żółtka, na to pianę z białek, mak, tarta bułkę, kaszę mannę, cukier wanilinowy, miód, skórkę z cytryny i migdały. Bardzo delikatnie i lekko wymieszałam.
6. Wylałam ciasto na wysypaną bułką tartą tortownicę i piekłam 35 minut. Upieczony biszkopt powinien poleżeć jeden dzień.
7. Następnego dnia przygotowałam krem kawowy: utarłam masło na parze i powoli dodałam do niego utarte żółtka.
8. Do masy dodałam wódkę, a następnie przestudzoną kawę. Wszystkie składniki dodawałam stopniowo, żeby krem się nie zwarzył.
9. Przekroiłam biszkopt na 3 blaty i nasączyłam je posłodzoną herbatą z esencją migdałową i odrobiną alkoholu. Blaty przełożyłam kremem kawowym i udekorowałam.

Zobacz również

Wiślanie Jaśkowice - KS Wiązownica. Dobra druga połowa i jest wygrana

Wiślanie Jaśkowice - KS Wiązownica. Dobra druga połowa i jest wygrana

Niedziela z historią w tle na Zamku Krzyżtopór w Ujeździe. Magiczny pokaz alchemika

Niedziela z historią w tle na Zamku Krzyżtopór w Ujeździe. Magiczny pokaz alchemika

Polecamy

Puszysty i delikatny mus truskawkowy. Smakuje jak lody

Puszysty i delikatny mus truskawkowy. Smakuje jak lody

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

Brokuły z sosem orzechowym. Pyszna i zdrowa przystawka

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów