Polscy kucharze z Jakubem Kasprzakiem w najbardziej prestiżowym konkursie świata!
- Przed nami trudny czas, pełen wyrzeczeń, morderczych treningów i nieprzespanych nocy, ale jeśli chcesz spełniać marzenia, jest to niestety nieuniknione....
Blacha ciasta za 10 złotych. Agata Stankiewicz „Sugarlady” robi ciasto inflacyjne
Agata Stankiewicz to współautorka książek kulinarnych i współprowadząca program „Dziewczyny z wypiekami”. Na swoim kanale na Youtube „Sugarlady” zamieszcza...
Syn Davida Beckhama prowadzi program kulinarny. Jak wychodzi mu gotowanie?
Brooklyn Beckham to najstarszy syn znanego piłkarza Davida i popularnej piosenkarki Victorii. Latorośl małżeństwa spróbowała swoich sił jako gospodarz programu...
Zwyciężczyni „Top Chefa” poleca przepis na walentynki i wspomina udział w programie
- Udział w „Top Chefie” to przygoda życia! - wspomina Katarzyna Daniłowicz, zwyciężczyni 4. edycji programu. Młoda szefowa kuchni opowiada nam o udziale w...
Sery od serca. Polsko-włoska para serwuje wyjątkowe sery w Polsce
Kaja Przygońska i Francesco Micaletti to polsko-włoski duet, który przyrządza w Warszawie mozzarelle i inne włoskie sery. W niesamowity sposób łączą to, co...
Niezwykłe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej. Jak powstają te słodkie dzieła sztuki?
Pasję do tortów odkryła dzięki swoim dzieciom. - Często eksperymentuję ze smakami i fakturą kremów, a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i preferencje...
Zjawiskowe torty inspirowane Billie Eilish i Sią. Norweżka piecze niezwykłe ciasta
Marianne Pfeffer Gjengedal to norweska stylistka jedzenia, absolwentka Akademii Sztuk Pięknych w Oslo i autorka książek. W Polsce można było kupić książkę...
Kuchnia Konfliktu, kaukaskie jedzenie w Polsce. „My, uchodźcy, nie jesteśmy sami”
Kuchnia Konfliktu to miejsce na mapie Warszawy, gdzie nie tylko dostaniemy pyszne jedzenie kaukaskie i kupimy regionalne produkty, ale także wesprzemy projekt...
Katarzyna Bosacka odtworzyła koszyk z zakupami Andrzeja Dudy z 2015 roku. Jest drogo!
Wzrost cen produktów spożywczych na półkach sklepowych wpływa nie tylko na domowy budżet. Katarzyna Bosacka, dziennikarka i specjalistka od zdrowej żywności...
Artystyczna pizza na polską nutę. Andrea Camastra otwiera nową restaurację
Andrea Camastra to szef kuchni wyspecjalizowany w kuchni molekularnej. Restauracja Senses, którą tworzył w Warszawie, w 2016 roku zdobyła gwiazdkę Michelin. -...
Pałac rozkoszy Nigelli Lawson. Mamy przepisy kulinarnej bogini!
„Jedzenie jest dla mnie źródłem nieustających przyjemności: lubię myśleć o nim łakomie, głęboko się nad nim zastanawiać i czerpać z niego mądrość” - pisze w...
Piernikarki – tak o sobie mówią. Ich naturalne pierniki to małe dzieła sztuki
Siedem lat temu Anna i Agata Trawińskie założyły w Kotlinie Kłodzkiej manufakturę pierników. „Wtedy niczego nie byłyśmy tak pewne jak tego, że warto dbać o...
To najlepszy kucharz młodego pokolenia! Poznaj zwycięzcę konkursu Bocuse d’Or Poland
- W Bocuse d’Or ważne jest wszystko. Nie da się wygrać tego konkursu bez doświadczenia. Ważne są lata pracy, wiedza, perfekcyjność, powtarzalności i zespół,...
Robią kimchi, jakiego do tej pory w Polsce nie było. Matka z córką stworzyły biznes
Do założenia własnego biznesu zmusiła je sytuacja życiowa podczas pandemii i problemy z pracą. To wtedy znajomi namówili Agnieszkę i Karolinę Walawender, mamę i...
Są znani i gotują. Brodka jako Monia Mąci w kuchni, Brodzik pichci dla rodziny
Wielu z nas chętnie chwali się w sieci tym, co je i gotuje, szczególnie podczas pandemii, podczas której więcej czasu spędzamy w domu. Podobnie jest ze znanymi...
Co jadały bohaterki „Seksu w wielkim mieście”? Brunch z szampanem i sushi
W czwartek, 9 grudnia w HBO odbyła się premiera bardzo wyczekiwanego serialu „I tak po prostu” (ang. „And just like that”), nawiązującego wprost do wielkiego...
Kolejny sukces Polki na „Kulinarnych Oscarach”
Magdalena Tomaszewska–Bolałek została wyróżniona w prestiżowym konkursie na najciekawsze książki kulinarne na świecie z ostatnich 25 lat - Gourmand The best of...
Ciasto Ani z Zielonego Wzgórza, naleśniki Mamy Muminka. TOP 8 smakołyków z książek
W dzieciństwie z zapartym tchem śledziliśmy przygody Muminków, baliśmy się Buki oraz czekaliśmy na to, co wymyślą przyjaciele ze Stumilowego Lasu. Równie...
Zamknęli w pandemii teatry, to otworzyła Scenę Pierogową. Poznajcie królową pierogów
„Premiery” na Scenie Pierogowej we Wrocławiu są smakowite i pełne kolorów. W „repertuarze”, czyli menu, znajdziemy pierogi w barwach piłkarskiego Śląska,...