9 z 14

fot. pixabay.com
Prosciutto
Długo dojrzewająca szynka wieprzowa to prawdziwy rarytas.
10 z 14

fot. pixabay.com
Risotto
We włoskim Piemoncie uprawia się ryż, który doskonale nadaje się do risotto. Zobacz też, jak zrobić risotto z kurczakiem i pieczarkami
11 z 14

fot. pixabay.com
Sos ragu alla bolognese
Wiele osób kojarzy włoską kuchnię z sosem bolońskim. W Bolonii znane jest ragu alla bolognese, które często podaje się z lazanią lub tagliatelle. Sos bolognese to gęsty sos na bazie mięsa mielonego. Do jego przygotowania używa się zwykle mięsa wołowego, wieprzowego albo mieszanki obu tych rodzajów.
12 z 14

fot. pixabay.com
Tiramisu
Prosty deser bez pieczenia to prawdziwy rarytas kuchni włoskiej. Podłużne biszkopty, mascarpone, świeżo zaparzona kawa i kakao.