Knedle z truskawkami z przepisu z lat 70. Niezapomniany smak dzieciństwa i słodkich wakacji. Polecamy tradycyjny przepis na knedle serowe

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Knedle z truskawkami, maślaną bułką tartą i słodką śmietanką. Po prostu palce lizać! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Knedle z truskawkami, maślaną bułką tartą i słodką śmietanką. Po prostu palce lizać! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Getty Images/Elena Hramowa
Mam dla ciebie przepis na tradycyjne knedle z truskawkami na cieście twarogowym, który jest w mojej rodzinie od lat i pochodzi z książki „Kuchnia Polska”, wydanej w 1975 roku. To idealna potrawa na ciepłe dni. Knedle są delikatne, miękkie i nie pękają w czasie gotowania. Podane z podrumienianą bułką tartą oraz słodką, waniliową śmietanką smakują wprost obłędnie. Przekonaj się i wypróbuj przepis na knedle serowe z truskawkami.

W skrócie:

Knedle na serze twarogowym — niezawodny przepis

W ciepłe dni warto sięgać po lekkie przepisy na obiad. Bardzo popularne i pyszne są słodkie dania z sezonowymi owocami. Polecam tradycyjny przepis na knedle z truskawkami z twarogiem i kaszą manną. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, ale wymaga nieco wprawy. Ciasto musimy dobrze skleić i gotować na małym ogniu. Podany przeze mnie przepis jest bardzo uniwersalny, tzn. możesz nadziać knedle zarówno truskawkami, jak i śliwkami czy morelami. W każdej wersji smakują przepysznie.

Przepis na knedle z truskawkami

czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: ok. 20 knedli
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego,
  • 100 g kaszy manny,
  • 3 jajka,
  • ok. 30 g mąki pszennej,
  • 20 g miękkiego masła,
  • truskawki,

do podania:

  • 30 g masła,
  • 20 g bułki tartej,
  • opcjonalnie słodka śmietanka.

.

Jak zrobić twarogowe knedle z truskawkami?

  1. Ser przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj kaszę manną, wymieszaj i odstaw na chwilę na bok.
  3. Oddziel żółtka od białek.
  4. Żółtka wymieszaj z miękkim masłem i dodaj do sera.
  5. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do sera.
  6. Na koniec dodaj mąkę i szybko zagnieć elastyczne ciasto.
  7. Formuj ciasto na wałki i pokrój na równe części.
  8. Każdą porcję ciasta rozpłaszcz rękami i połóż w środku truskawkę.
  9. Dokładnie zlep ciasto i uformuj zgrabną kulę.
  10. Przygotuj tak wszystkie knedle i przykryj je ściereczką.
  11. Zagotuj garnek wody z łyżeczką soli.
  12. Następnie delikatnie wrzuć kilka knedli do wody, zamieszaj i gotuj na małym ogniu.
  13. Po 5 minutach od wypłynięcia możesz wyjąć knedle z wody np. łyżką cedzakową.
  14. Podawaj knedle na ciepło polane zrumienioną na maśle bułką tartą, słodką śmietanką lub waniliowym sosem.
Knedle z truskawkami, maślaną bułką tartą i słodką śmietanką. Po prostu palce lizać! Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Knedle z truskawkami z przepisu z lat 70. Niezapomniany smak...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!