9 z 11
8. Wyrośnięte ciasto możesz przełożyć do blaszki lub...
fot. Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? 8

8. Wyrośnięte ciasto możesz przełożyć do blaszki lub uformować z niego pożądane kształty. Ważne, by po tej czynności znów dać mu chwilę na podrośnięcie, zanim wstawi się go do piekarnika. Najlepiej odstawić ciasto na ok. 10 minut.

10 z 11
9. Do pieczenia ciasta lepiej nie używać funkcji...
fot. Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? 9

9. Do pieczenia ciasta lepiej nie używać funkcji termoobiegu, która może je zbyt wysuszyć. Najlepiej ustawić piekarnik z funkcją góra-dół na 180 stopni. Małe wyroby z ciasta będą piec się szybko, warto kontrolować stan wypieku, by go nie przesuszyć.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Bezglutenowe bułki z soczewicy. Przebojowy przepis z TikToka

Bezglutenowe bułki z soczewicy. Przebojowy przepis z TikToka

Wyśmienity skubaniec z agrestem do kawy. To ciasto w retro stylu

Wyśmienity skubaniec z agrestem do kawy. To ciasto w retro stylu

Polecamy

Kremowy sos z cukinii do makaronu. Ten obiad robi się sam

Kremowy sos z cukinii do makaronu. Ten obiad robi się sam

Ta sałatka to hit każdej imprezy. Zrobisz ją w kwadrans i tak samo szybko zniknie

Ta sałatka to hit każdej imprezy. Zrobisz ją w kwadrans i tak samo szybko zniknie

Wyśmienity skubaniec z agrestem do kawy. To ciasto w retro stylu

Wyśmienity skubaniec z agrestem do kawy. To ciasto w retro stylu