
Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? 4
4. Drożdże nie powinny łączyć się bezpośrednio z solą, ponieważ mogą przez to gorzej rosnąć. Najlepiej najpierw wmieszać mąkę z solą, a później dodać zaczyn drożdżowy.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? 5
5. Ciasto drożdżowe należy dobrze wyrobić. Możesz to zrobić rękami lub mikserem planetarnym. Wyrabianie powinno zająć minimum 10 minut. Jest to trudny, ale niezbędny etap przygotowywania dobrego ciasta. Tylko właściwie wyrobione ciasto będzie puszyste i delikatne. Gotowe powinno odchodzić od brzegów naczynia i od ręki, być gładkie i elastyczne.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? 6
6. Ciasta drożdżowego nie należy pośpieszać. To bezwzględna i najważniejsza zasada przygotowywania dobrego ciasta drożdżowego. Trzeba zostawić je, by dobrze podrosło i podwoiło swoją wielkość. Niewyrośnięte ciasto będzie po upieczeniu suche i zbite. Uwaga: ciasto nie może jednak przerosnąć, bo w trakcie pieczenia opadnie. Dzieje się tak, jak za długo zostawiamy je do wyrośnięcia lub w kuchni jest za gorąco i ciasto rośnie za szybko. Lepiej zatem nie ustawiać ciasta przy kuchence czy włączonym piekarniku.

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? 7
7. Ciasto drożdżowe powinno wyrastać pod przykryciem. Możesz przełożyć je do miski i przykryć bawełnianą ściereczką. Dobrym sposobem jest też przykrycie naczynia z ciastem folią spożywczą. Wytwarza się wówczas więcej wilgoci, ciasto nie wysycha i ładnie rośnie.