W skrócie
Jeśli znudziły ci się tradycyjne surówki z marchewki czy kapusty, mam dla ciebie nietypową, ale bardzo pyszną propozycję. To niezwykle prosta do zrobienia surówka z kalafiora. Wykonasz ją w zaledwie dziesięć minut, ale zachwycisz domowników jej smakiem. Surówka jest chrupiąca i zdrowa. Dodaję do niej koperek oraz łatwy sos majonezowy. Surówka z kalafiorem powinna trochę postać po przygotowaniu, żeby warzywo nieco zmiękło. Taka przystawka doskonale pasuje do różnego rodzaju mięs: kotletów mielonych, schabowych, drobiowych oraz do pieczeni. Wypróbuj raz, na pewno dodasz ten przepis do ulubionych.
Surówka z kalafiora - pomysłowy dodatek do obiadu
Czas przygotowania: 10 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
pół główki kalafiora,
pęczek koperku,
2 łyżki majonezu,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1 łyżka soku z cytryny,
pół łyżeczki cukru,
sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z kalafiora?
Kalafiora umyj, osusz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
W osobnej miseczce przygotuj sos. Majonez wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem.
Koperek posiekaj i dodaj do kalafiora. Wymieszaj.
Dodaj sos majonezowy, wymieszaj całość i odstaw na 15 minut do lodówki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
