Gabriela Fedyk
RedaktorkaStrona Zdrowia
145 materiałów
„Zdrowie jest najważniejsze” – chyba wszyscy słyszeliśmy to zdanie od naszych babć i dziadków. Mieli rację!
Fascynuje mnie mądrość ciała, to jak wszystko się ze sobą łączy i wzajemnie na siebie wpływa.
Profilaktyka, zdrowe odżywianie, ruch i korzystanie z wiedzy lekarzy i innych specjalistów to moja recepta na całkiem zdrowe życie, o czym piszę i będę pisać na łamach Strony Zdrowia.
Zanim trafiłam do Strony Zdrowia...
Wcześniej pisałam dla portalu dzierzoniow.naszemiasto.pl, gdzie poruszałam lokalne tematy – te najnowsze, jak i związane z historią miasta. Ludzkie losy, nieoczywiste piękno budynków i przedmiotów, „poniemieckie” oraz scena gastronomiczna – między innymi o tym można przeczytać w moich tekstach dotyczących Dzierżoniowa i okolicy, a także zobaczyć zdjęcia mojego autorstwa.
O mnie
Dolnoślązaczka, dusza w podróży, bałkanoholiczka. Urodzona w mieście Krzywej Wieży. Mieszkałam we Wrocławiu, w Krakowie, w Bośni i Hercegowinie oraz w Niemczech.
Interesuję się szeroko pojętym lifestylem, literaturą i ekologią.
Lubię słuchać, obserwować, poznawać i smakować. Chętnie piszę o jedzeniu, holistycznym podejściu do zdrowia, ciekawych miejscach i historiach „zwykłych ludzi”.
HIT DNIAUrnebes – bałkańska pasta, której nie może zabraknąć na twoim grillu
Urnebes w Serbii jest nazywany sałatką. Tak naprawdę to pasta z sera, papryki i przypraw, która zachwyca swoją prostotą i pełnią smaku. Do jej przygotowania...
Smak Grecji w jednej miseczce: zrób tirokafteri jak z tawerny
Jest pikantna, kremowa i uzależniająco pyszna – tirokafteri to grecka pasta z fety i pieczonej papryki, która rozbudza apetyt już od pierwszego kęsa. Gotowa w...
Fasola wycofana ze sklepów! Sprawdź, czy masz ją w domu
Sieć popularnych sklepów wydała komunikat o wycofaniu ze sprzedaży fasoli czerwonej. Powodem decyzji są nieprawidłowe parametry fizykochemiczne. Osoby, które...
Miniszaszłyki caprese to hit wiosny i lata. Idealna przekąska na grilla
Miniszaszłyki caprese to szybka, efektowna i wyjątkowo smaczna przekąska, która sprawdzi się zarówno na grillu, jak i na domówce czy pikniku. Świeża bazylia,...
Pomysł na lekki obiad? Weź kaszę gryczaną, kurczaka i warzywa – wyczarujesz cudo!
Szukasz pomysłu na lekki, zdrowy i szybki obiad? Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami to strzał w dziesiątkę! Jest pożywna, kolorowa i pełna smaku. Ten...
Jajka faszerowane z chrzanem. Wielkanocna klasyka z wyrazistym twistem
Delikatne, kremowe, a jednocześnie z charakterem – jajka faszerowane chrzanem to absolutny hit wielkanocnego stołu, który równie dobrze sprawdzi się jako...
Wielkanocne wypieki 2025. Sprawdź, które ciasto Polacy kochają najbardziej
Wypieki wielkanocne wciąż mają się świetnie – ponad 35 proc. Polaków deklaruje, że przygotuje je wyłącznie samodzielnie, bez sięgania po sklepowe półki. Na...
Sanepid ostrzega: wycofano batony. Sprawdź, czy nie masz ich w szafce
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Tym razem wycofaniem objęte zostały bezglutenowe batony proteinowe. Powodem decyzji...
Pieczony kurczak, który znika ze stołu w kilka chwil. Idealny na świąteczny obiad
Kurczak pieczony w całości to klasyka, która sprawdza się zawsze – zwłaszcza podczas świątecznego obiadu. Aromatyczny, soczysty w środku i z chrupiącą skórką na...
Bez niego nie ma świąt w mojej rodzinie. Przepis na bardzo puszysty sernik z wiaderka
Wielkanoc, Boże Narodzenie czy inne okazje – polskie święta sernikami stoją. W mojej rodzinie największym fanem ciast z serem jest mój tato, a ten sernik to...