3 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czas przygotowania: 30 minut...
fot. Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

3 sposoby na puree z zielonego groszku. Możesz podawać je na ciepło do obiadu i na zimno do kolacji

Puree z zielonego groszku z ziemniakami

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

1. 300 g mrożonego zielonego groszku
2. 5 dużych ziemniaków
3. 2 łyżki masła
4. Ćwierć szklanki mleka lub kremowej śmietanki
5. Szczypta gałki muszkatołowej
6. Sól i pieprz

Jak przygotować puree ziemniaczane z groszkiem?

1. Zielony groszek ugotowałam i odcedziłam tak jak w przepisie podstawowym
2. Ziemniaki pokroiłam na małe kawałki i ugotowałam do miękkości.
3. Groszek i ziemniaki przełożyłam do dużej miski. Dodałam masło, śmietankę, przyprawy i całość zblendowałam.
4. Tak przygotowane puree ziemniaczane z groszkiem pasuje np. do pieczonego indyka.

Zobacz również

To można było kupić na pchlim targu pod Bydgoszczą. Mamy aktualne zdjęcia z Przyłęk

To można było kupić na pchlim targu pod Bydgoszczą. Mamy aktualne zdjęcia z Przyłęk

Polacy w Grecji. Tomasz Kędziora sięgnął po mistrzostwo. Szymański z golem

Polacy w Grecji. Tomasz Kędziora sięgnął po mistrzostwo. Szymański z golem

Polecamy

Puszysty i delikatny mus truskawkowy. Smakuje jak lody

Puszysty i delikatny mus truskawkowy. Smakuje jak lody

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Najlepsza wiosenna sałatka do obiadu. Rodzina prosi o nią codziennie

Ten schab duszony z młodą kapustką rozpływa się w ustach. Najlepszy obiad na wiosnę

Ten schab duszony z młodą kapustką rozpływa się w ustach. Najlepszy obiad na wiosnę