3 z 4
Poprzednie
Następne
3 sposoby na puree z zielonego groszku. Możesz podawać je na ciepło do obiadu i na zimno do kolacji
Puree z zielonego groszku z ziemniakami
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
1. 300 g mrożonego zielonego groszku
2. 5 dużych ziemniaków
3. 2 łyżki masła
4. Ćwierć szklanki mleka lub kremowej śmietanki
5. Szczypta gałki muszkatołowej
6. Sól i pieprz
Jak przygotować puree ziemniaczane z groszkiem?
1. Zielony groszek ugotowałam i odcedziłam tak jak w przepisie podstawowym
2. Ziemniaki pokroiłam na małe kawałki i ugotowałam do miękkości.
3. Groszek i ziemniaki przełożyłam do dużej miski. Dodałam masło, śmietankę, przyprawy i całość zblendowałam.
4. Tak przygotowane puree ziemniaczane z groszkiem pasuje np. do pieczonego indyka.