2 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czas przygotowania: 15 minut...
fot. Getty Images/zdjęcie ilustracyjne

3 sposoby na puree z zielonego groszku. Możesz podawać je na ciepło do obiadu i na zimno do kolacji

Puree z zielonego groszku - przepis podstawowy

Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

1. Opakowanie mrożonego groszku (ok. 500 g)
2. Garść liści mięty (może być też suszona)
3. Ząbek czosnku
4. Dwie łyżki masła
5. Szczypta gałki muszkatołowej
6. Sól i pieprz

Jak przygotować puree z zielonego groszku?

1. Groszek rozmroziłam i ugotowałam do miękkości, a następnie odcedziłam i przełożyłam do miski.
2. Dodałam do groszku ząbek czosnku, dwie łyżki masła, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
3. Całość zblendowałam na gładką masę. Niektórzy przecierają ją jeszcze przez sito, ale ja pomijam ten krok.
4. Podstawowe puree z zielonego groszku doskonale pasuje do pieczonych mięs i ryb.

Zobacz również

Krzysztof Lijewski, drugi trener Industrii: Moim zdaniem błąd był ewidentny

Krzysztof Lijewski, drugi trener Industrii: Moim zdaniem błąd był ewidentny

Dachowanie auta koło Barwic. Konieczna interwencja medyczna [zdjęcia]

Dachowanie auta koło Barwic. Konieczna interwencja medyczna [zdjęcia]

Polecamy

Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik

TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik

Smażony ryż z jajkiem na obiad. Sposób na obiad ze składników prosto z lodówki

Smażony ryż z jajkiem na obiad. Sposób na obiad ze składników prosto z lodówki

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie

Ekspresowy tantanmen ramen w 20 minut. Migiem zrobisz to japońskie danie