2 z 4
Poprzednie
Następne
3 sposoby na puree z zielonego groszku. Możesz podawać je na ciepło do obiadu i na zimno do kolacji
Puree z zielonego groszku - przepis podstawowy
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
1. Opakowanie mrożonego groszku (ok. 500 g)
2. Garść liści mięty (może być też suszona)
3. Ząbek czosnku
4. Dwie łyżki masła
5. Szczypta gałki muszkatołowej
6. Sól i pieprz
Jak przygotować puree z zielonego groszku?
1. Groszek rozmroziłam i ugotowałam do miękkości, a następnie odcedziłam i przełożyłam do miski.
2. Dodałam do groszku ząbek czosnku, dwie łyżki masła, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz.
3. Całość zblendowałam na gładką masę. Niektórzy przecierają ją jeszcze przez sito, ale ja pomijam ten krok.
4. Podstawowe puree z zielonego groszku doskonale pasuje do pieczonych mięs i ryb.